Hae
Yhtä kuin

Saatte suudella morsianta

Melko inhottava klikkiotsikko, vai mitä? 
Pahoitteluni, mutta se kuitenkin liittyy oleellisesti seuraavaan osioon tässä 
”kuvaajamamma avautuu” – postaus-sarjassa.
 
Tällaista klikkiotsikointia muuten harjoittaa nykypäivänä harmillisen moni, jos et ole aikaisemmin  moiseen törmännyt, niin tuossapa oli sinullekin esimerkki. Tuon vuoksi monet ovatkin alkaneet harjoittaa #klikinsäästämistä muun muassa facebookin uutistarjonnassa. 
Mutta, se itse aihe, ettei tämäkin mene täysin klikkihommeleiksi. Tällä kertaa vuorossa ovat hääkuvaukset, mikä niissä vetoaa ja mikä saa valokuvaajan laittamaan yhä uudelleen itsensä yksiin maailman stressaavimmista kuvaustilanteista. Meillä äideillä kun ei olekaan sitä stressiä ennestäänkin aivan tarpeeksi..
Häät koskettavat aina. Vielä kun ollaan tätä naissukupuolta, niin nenäliinojen tukkuhamstraus on kuvauskeikoille lähdettäessä tarpeen. Joka hemmetin kerta se saa mielen aina hieman herkäksi, kun hääpari lausuu ne maagiset sanat toisilleen. Yritä siinä sitten samalla tähdätä linssiä pariskuntaan.
Mielestäni on suuri kunnia saada olla kuvaajana osana hääparin päivää. Se päivä on kuitenkin hyvin tärkeä ja varmasti tullaan aina muistamaan. Ja kuvat ovat siinä asiassa hyvin merkittäviä ja tärkeitä. Hääkuvia tullaan katselemaan vielä vuosikymmentenkin takaa ja niitä esitellään myös tuleville

sukupolville kahvikupposten äärellä villasukkaa kutoen. Okei, meni ehkä hieman romantisoinniksi, mutta tämä aihe nyt vain aiheuttaa tämmöistä. Sniisk.

Sitä voisi ajatella, että häät menevät aina saman kaavan mukaan; ensin kirkossa höpöttelyt, sitten tervetulomaljat, hääkakku, häätanssi, ja kimpunheittoa. Mutta uskallan kuitenkin väittää, että
jokaiset häät ovat ainutlaatuiset ja erilaiset. Hääparit eroavat valtavasti toisistaan! Toisille on tärkeää saada hyvä kuva hääkakusta, toisille tärkeää on ikuistaa koko suku. Toisten juhlissa tunnelma on herkkä ja seesteinen, toisten juhlissa riemuitaan ja tanssitaan tauotta. Jokaiset häät ovat kauniit.

Hauskimpia hetkiä häissä ovat usein mielestäni yllätysohjelmat ja hyvänä kakkosena tulee bestmanien ja kaasojen kuvaus hääparin kanssa. Usein bestmanit ja kaasot ovat valmiita pieneen hassutteluunkin, ja tällöin syntyy ikimuistoisia kuvia. Toki on aina hyvä ottaa varalle muutama
sellainenkin kuva, jonka voi antaa mummun kirjahyllyyn koreilemaan. Ilman niitä irvistelyjä, kielten näyttämisiä ja pieniä sirkustemppuja.

Haastavaa häiden kuvaamisessa on ehdottomasti ajoitus. Sitä täytyy olla tarkkana kuin porkkana (mielenkiintoinen sanonta muuten?) ja tarkkailla kameran läpi menoa tauotta. Räps sielä ja räps täälä, meno on kuin paparazzeilla konsanaan. Silloin onkin välillä haastavaa noudattaa etikettiä, että kuvaajan olisi hyvä olla huomaamaton ja silti kaikkialla. Toisinaan teleportillekin olisi käyttöä..

Usein kuvaajalle tarjotaan myös mahdollisuutta ruokailla häissä, ja mikäs sen mukavempaa! Niin paljon herkkuja ympärillä, että aivan häikäisee (ja voi sitä kuolan määrää..). Mutta valitettavasti
kuvaajana sitä harvoin ehtii maistelemaan näitä upeita luomuksia. Usein kahvikupposella mennään aamusta iltaan, sillä hääkuvaukset ovat niin hektisiä.

Aina kun meinaat ottaa hörpyn ihanasti suussa sulavasta, ja juuri oikein paahdetusta kahvista, niin jossain alkaa tapahtua. Ja silloin ei auta kuin olla kärppänä paikalla ja hoitaa valotuksen säädöt näppärästi kohdilleen.

Nämä on näitä ihania ammatinvalinta kysymyksiä.

Eniten pidän papeista, jotka ottavat myös hääkuvaajan huomioon kirkossa. Usein tilanteet viilettävät kirkossa hieman turhankin nopeasti ohi, ja saa olla vikkelä kuin kettu (lupaan lopettaa eläinvertaukset lähiaikoina), että ehtii tallentamaan jokaisen tärkeän hetken alttarilla. Viime häissä hymyn sai huulilleni pappi, joka hääparin suudeltua totesi, että:

 ”Ja eiköhän oteta vielä toinenkin kierros!”

Ja täten muistoksi syntyi valtavasti hyviä kuvia. En ole vielä kokonaan palannut työelämään, mutta viime kesänäkin oli jo aivan pakko päästä ikuistamaan muutamat ihastuttavat häät. Joku niissä vaan vetoaa yhä uudelleen ja uudelleen.

Loppuun vielä pieni vinkki teille, jotka etsitte hääkuvaajaa. Valitkaa juuri teille sopiva kuvaaja.
Miettikää, saako hän tallennettua juuri teidän näköisiänne kuvia. Synkkaako teillä kemiat yhteen?
Tarkastelkaa myös kuvaajan aikaisemmin ottamia kuvia, onko niissä sellaista vivahdetta tai tyyliä,
jota juuri TE etsitte. Koska se, mikä sopii toisille, ei aina sovi silti kaikille. Hääkuvat ovat hyvin tärkeitä muistoja, ja niihin kannattaa panostaa.

– Jane

2 kommenttia

  1. Anonyymi kirjoitti:

    Mielenkiintoista lukea myös kuvaajan mietteitä häistä! Meillä tulossa ensi syksynä häät 🙂

  2. Jane & Jasse kirjoitti:

    Mukava kuulla! Onnea myös tulevalle hääparille <3

Kommentointi on suljettu.