Hae
Yhtä kuin

Taaperolle tekemistä, kun vanhemmat sairastavat

Päähän koskee, yskittää ja kurkkuunkin on jumittunut orava. Poikittain pörheän
häntänsä kanssa. Samaan aikaan lapsi kuitenkin pökkii sinua kirjoilla, nykii paidan
helmaa ja kehottaa leikkimään kanssaan. Myös kurkkaus puolisoon päin osoittaa
hänetkin zompin kaltaiseksi yskiessään keuhkojaan pihalle. Mikä avuksi?

Tietysti mikäli käytössäsi on lähellä tukiverkkoa, ota apu vastaan. Aina ei tarvitse olla supervanhempi. Myös palkattu lapsenvahtikin voi olla hyvä vaihtoehto, että saatte levättyä edes muutaman tunnin. Toki voitte myös vuorotella nukkumista. Mikäli sellaista apua ei kuitenkaan ole lähellä, tässä kooste parista vinkeästä vinkistä, millä tilannetta voi mahdollisesti edes hitusen helpottaa. Älä kuitenkaan jätä lasta kokonaan vahtimatta, vaikka saisitkin hänet hetkeksi viihtymään itsekseen.

MÖRÖN KESYTTÄJÄ

Todennäköisesti näytät möröltä jo valmiiksi tuossa tilanteessa, joten tarvitset enää oikein lämpöisen viltin. Asetu mukavasti lattialle ja kääriydy viltin alle makoilemaan. Anna lapsesi möyriä ylitsesi (meillä jaksetaan mennä satoja kertoja putkeen selän yli), Kurkkaa välillä viltin alta ja mörise jotain, tai huikkaa perinteinen; ”Kukkuu”. Mikäli tilanteesi on niin kurja, ettei ääntä lähde, varmaan pelkkä yskimisesikin riittää kuulostamaan melkoisen hurjalta möröltä..

LEIPURI HIIVA

Kasaa lattialle rapisevaa leivinpaperia, desimittoja (parhaita ovat sellaiset, missä on monta erilaista
mittaa yhdessä!), kauhoja ja lastoja. Mikäli kestät paukutusta, pari kattilaakaan ei ole pahitteeksi.
Reilusti yleistäen monet lapset tykkäävät kovasti tutkia keittiövälineitä ja viihtyvät niiden parissa
ainakin hetkisen. Siemaise itse sillä välin kuppi kuumaa ja ota tarvittaessa särkylääkettä.

KASSIALMA

Meidän kotonamme asuu todellinen käsilaukkufriikki. Myös kaikenlaiset ostoskassit kiehtovat kovasti. Aina, kun tullaan kaupasta, tyttö on meillä se, joka ostoskassit nätisti purkaa keittiössä. Ollaan tästä kyllä tosi kiitollisia ja ylpeitä, jes. Uskallan kuitenkin väittää, ettei hän ole ainoa taapero, joka touhusta innostuu. Tuollaisia muovikasseja emme kuitenkaan suosittele lapsille leikkeihin, joten kaiveleppa esille oma käsilaukkusi. Tyhjää se kaikista pienistä ja tärkeistä tavaroista.

Täytä se tyhjäämisen jälkeen mitä ihmeellisimmillä asioilla. Vesipullolla, jossa on tilkka vettä (sopii mm. ”marakassiksi”), parittomilla sukilla (löytynee laukusta muutenkin), pehmoleluilla, kaukosäätimellä, mainoslehdellä.. Mitä nyt vain mieleesi tulee, kunhan mitään myrkytys-, ja tukehtumisvaaroja ei ole. Kassia tyhjätessä ja tutkiessa taaperolla menee tovi, jos toinenkin. Voinet oikaista hetkiseksi sohvalle niiskuttamaan.

Isommille lapsille varmasti keksiikin jo enemmänkin omatoimista tekemistä, kuten vaikkapa piirtämistä. Meilläkin toki ”piirrellään”, mutta ettei piirustuksia olisi aivan jokaisessa seinässä, lienee se hyvä jättää päiville, kun vanhemmat ovat skarpeimmillaan. Isommat lapset varmasti myös jaksavat jo katsella vaikkapa Disneyn leffoja, joista me vanhemmatkin kyllä tykätään yhtälailla, mutta ihan vielä meidän taaperomme ei niitä jaksa katsella.

Mikäli olette hurjan kipeitä molemmat, on oikeasti parempi turvautua auttaviin käsiin ja pyytää jelppiä muilta. On tärkeää, että vanhemmat voivat tervehtyä, että lapsi saa hyvää hoitoa ja jaksavat vanhemmat taas lähelleen.

Me molemmat olemme tällä hetkellä ärsyttävän yskimisen saartamia, mutta onneksi taaperomme
rakastaa tutkia ja lukea kirjoja, sekä lehtiä itsekseenkin. Välillä sitä miettii kauhuissaan, että mahtaako tuo osata jo peräti lukea, kun tutkii jokaisen sivun lehdistäkin hyvin tarkkaan, ennen kuin kääntää seuraavan. Ehkei hän nyt kuitenkaan ihan vielä, vaikka tietysti meidän mielestämme onkin maailman kaunein ja fiksuin lapsi päällä maan.. Hih.

 Mitä teillä leikitään, kun olette itse kipeinä?

– Jane