Hae
Yhtä kuin

Huono äiti, tylsä perhe

Tiedättekö sen tunteen, joka hiipii iltaisin kipristelemään ja viipyilee pikkutunneille saakka?
Huono äiti-fiilis.

Kun katselee juuri nukahtanutta lasta, sitä miettii miksi ei muka ehtinyt lukea sitä yhtä lorua uudelleen. Varmasti jossain on joku  toinen lapsi saanut kuulla tänään ainakin miljoona hauskaa lorua. Miksi emme menneet pulkalla vielä tuntia pidempään rinkiä? Varmasti jossain on joku lapsi mennyt pulkalla koko riemukkaan päivän. Miksi en nostanut sitä pupua enää kymmenettä kertaa, kun hän tiputti sen sängystä. Varmasti jossain on lapsi, jonka äiti jaksoi nostaa pudotettua lelua sataviiskyt kertaa putkeen.

Tunne riittämättömyydestä iskee silloin tällöin. Sitä murehtii, jääkö lapsi jostain paitsi tylsän perheensä vuoksi. Suunnittelemme usein, että tekisimme sitä ja menisimme tuonne. Totuus on kuitenkin se, että käymme uimassakin ehkä kerran tai kaksi kuukaudessa. Vitsit me ollaan tylsiä. Aluksi toki kyllä ravattiin vauvauinnissa joka lauantai, heräten kello 6. Kello 6, vaikka unta oli takana ehkä muutama hassu tuntikin vain. Voi krooh. Täytyisi hieman ryhdistäytyä jälleen ja keksiä enemmän aktiviteetteja! Mutta ehkä kaikki muuttuu sitä mukaa, kun lapsikin kasvaa?
Tarvitseeko 1-vuotias hirveästi vielä ulkoisia huvituksia? Riittääkö toistaiseksi ”kukkuu-pööt” ja lorukirjat?

Olemme tänään pulkkailleet ja käyneet hauskassa pikkukaupassa ostoksilla. Vieläpä ihan kävellen katseltiin hyllyvälejä kaupassa, eikä aina istuen kärryissä tai rattaissa. Näimme matkalla pari
isoa koiraa ja juoksentelimme pitkin pihaa. Olemme lukeneet kirjaa ja hassutelleet tyynyillä ja peitoilla. Laulaneet Hämä-hämähäkkiä. Käyneet jopa överikuplivassa vaahtokylvyssä ja matkineet ankkaa. Silti arjessa tuntuu välillä, että voi kun olisi tehnyt enemmän. Pitäisikö maanantain olla vauhdikkaampi? Tuo sanonta, ”arkesi on lapsesi lapsuus”, ainakin kolkuttelee toisinaan jo tässä vaiheessa elämää takaraivossa. Ihan varmasti tuo lapsiparka muistelee, miten mälsää hänellä oli 1-vuotiaana. Tylsä perhe. Täytyy varmaan alkaa säästää hänen terapiaansa jo. Tai sitten ei.

Pitäisikö meidän lapsen jo harrastaa vaikkapa tennistä? Balettia? Nuorena kai kaikki olisi jo aloitettava. Meillä järsitään kyniä ja soitetaan puheluita puhelimen laturilla. Kyllä, laturilla. Pitäis varmaan kaivaa jostain lankapuhelin neidille, kun se johto siinä on niin kiva. Käydään välillä myös riehumassa kerhossa, mutta varmaan jokin mönkijällä ajelu olisi coolimpaa. Ja jos siis ehditään herätä niin aikaisin, että ehditään sinne kerhoon..

Välillä oma arki tuntuu tylsältä ja pohtii pitäisikö meidänkin ravata enemmän ja päivittäin sisäleikkipuistoissa, muskareissa ja jumpissa. Kahvitella jatkuvasti ja sopia kalenterit pullolleen leikkitreffejä. Mahtaako meidän lapsella olla tylsää jo 1,4-vuotiaana? Onko muiden lapsilla paljon hauskempi elämä? Vai onko nämä kaikki pohdinnat ja iltaiset kipristelyt osa sosiaalisenmedian mukanaan tuomaa painetta, tai pienoista kateutta jopa? Onko toisilla aina hauskempaa?

 • Tiedätkö tunteen? 

-Jane

5 kommenttia

 1. Anonyymi kirjoitti:

  Tuttu tunne. Eräänä iltana 2v sanoi muuttavansa asumaan isovanhemmille koska "äiti oli ilkeä" kun käski laittaa pään tyynyyn ja nukkua.
  Tosiasia on että lapset löytävän ilon niin pienistä asioista että pois turhat paineet! Tylsä arki ainakin tässä kohtaa elämää on meille juuri hyvä, lapsi ehtii harrastaa ym isompana vaikka mitä.
  Otetaan mallia pienistä lapsista ja nautitaan pienistä arjen iloista. Lapsen täytyy myös oppia se että aina ei voi olla jotain superjännäämegavauhdikasta aktiviteettia vaan joskus on hyvä vaan olla.

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Meillä avattiin eilen wc-paperipakkaus ja pojat (1,5v ja 2v8kk) olivat aivan tohkeissaan niistä. Rakennetti torneja, hajotettiin niitä, potkittiin ja heiteltiin. Muuten vain jemmattiin ja jahdattiin. Lopulta avautuivat, tietysti ja tylsä aikuinen minussa keräsi rullat pois. Mutta voi sitä lasten riemua! 🙂

 3. Jane & Jasse kirjoitti:

  Voi ihanaa! Nimenomaan, lapsille riittää leikeiksi hyvin yksinkertaisetkin asiat 🙂 ❤

 4. Jane & Jasse kirjoitti:

  Hyvin sanottu! ?

 5. Anonyymi kirjoitti:

  Ehkä enemmänkin on kyse siitä, että äitille tai isille tulisi vaihtelua arkeen näillä uimahalleilla, kahvitteluilla ja sisäleikkipuistoilla. Näin meillä ainakin, varsinkin miehen pitkän työputken aikana äidin pitää päästä pois kotoa 😀 Ja kyllähän se tuo poika nauttii eri virikkeistä joita ei kotona osaa/pysty tarjota

Kommentointi on suljettu.