Hae
Yhtä kuin

Miksi ajat perhepaikalle?

Kun lapsemme syntyi, aloimme kiinnittää entistä enemmän huomiota erääseen asiaan. Asiaan, joka toistuu päivittäin ja aivan kaikkialla. Toki jo ennen lastakin ilmiötä on tullut hieman seurattua, mutta se ei ole koskettanut näin syvästi aikaisemmin.

Nyt viimeiset pari kuukautta olemme miehen kanssa ottaneet suorastaan ”tehovalvonnan” keskenään käyttöömme, ja olemme raportoineet toisillemme törttöilleistä parkkeeraajista. Tästä bongauksesta on tullut jo suorastaan peli. Niitä nimittäin löytyy valtavasti; ihmisiä, jotka ajavat perheiden parkkiruutuihin ILMAN lapsia! Valitettavasti en vain jaksaisi joka hemmetin kauppareissu huudella bingoa.
Miksi ihmiset jopa urheiluautoillaan kurvaavat huoletta perheille tarkoitettuihin ruutuihin? Jos on kiinnostunut sporttisista menopeleistä, luulisi myös niiden kahden menopelin omassa kropassaan kiinnostavan. Jaloilla kun pääsee melko ketterästi kauppaan myös ihan tavallisesta parkkiruudusta.

Viimeksi emme voineet enää, kuin nauraa kauppareissullamme. Näimme pienen, kiillotetun urheiluauton perheparkissa. Se oli niin väärässä paikassa, että näytti jo suorastaan säälittävältä.
Autoon mahtui ehkä yksi solakka ihminen sisälle, ja siinä se nökötti, perhepaikalla, vaikka muuallakin olisi ollut vapaita parkkiruutuja. Perhepaikat olivat täynnä, kuten aina. Teki mieli odotella auton kuljettajaa ja kehaista miten”upea lastenistuin” häneltä löytyi autostaan, olisi ollut mukava nähdä hänen ilmeensä.

Kun lapsemme oli vastasyntynyt, etsimme kuumeisesti parkkiruutua läheltä kauppaa, että kaukalo olisi helppo ottaa autosta ja kantaa sujuvasti kauppaan. Ei löytynyt vapaata ruutua. Tiedättekö miksi? Juuri ennen meitä kurvasi viimeiselle perhepaikalle keski-ikäinen mies maasturillaan. Reteästi ja reippaasti hän marssi kauppaan, kun minä raahasin hikihatussa (ja etanavauhdilla) nukkuvaa vauvaa painavassa kaukalossa sisälle. Teki mieli huutaa, että: ”Mites herran munasarjat voi?!!”, kiehui niin p*rkel**ti päässä, että ei mitään rajaa. Hormonit varmasti vielä edesauttoivat tätä tunnetilaani. Niimpä kävin ostamassa kaupasta kynää ja paperia. Jätin hänen tuulilasiinsa viestin, jossa totesin hymynaaman kera, että kyseinen ruutu on perhepaikka. Olisi tehnyt mieli kirjoittaa paljon enemmänkin.. Että terkkuja vaan sinulle herra, tämä vihainen mamma oli lappusi takana.

Surullisinta kuitenkin ehkä oli se, että kun olimme jo lähdössä, näimme miten juuri vapautuneelle perhepaikalle ajoivat seuraavaksi nuoripari. Salikasseineen he sitten näkyivät marssivan kauppakeskuksen kuntosalin ovesta sisään..

Jokseenkin minulta heruu enemmän ymmärrystä nuorisolle, jotka ajavat perhepakoille vaikkapa mopoautoillaan. Silloin uskon, että kyseessä on nuoruuden villitystä ja ymmärtämättömyyttä. Mutta ihan oikeasti, aikuiset ihmiset. Nyt se pipo pois silmiltä ja vähän käytöstapoja!

Voitte vain kuvitella, miten ihanaa oli eräskin kerta kantaa kiemurtelevaa lasta kauemmas autoon kauppakassien kanssa, kun ohitimme perhepaikalla nököttävän auton. Auton sisällä istui neljä aikuista naista. Takapenkillä nautittiin siideriä ja nauru helisi. Voin kertoa, että omassa päässäni helisi lähinnä sotarumpu. UGH.

Vastaavia tapauksia on varmaan miljoonia. Vaikka toki on myös päiviä, kun pääsemme huristelemaan perhepaikalle. On myös päiviä, kun taaperomme ei kiukuttele, vaan jaksaa nätisti kävellä kauempaakin parkkipaikalta kauppaan. On kuitenkin myös päiviä, kun mikään ei suju. Silloin todella kiittäisi, mikäli olisi edes yksi vapaa perhepaikka kaupan pihassa.

Sama ongelma lienee toki myös tunnetusti invapaikoilla, mutta niistä ei löydy omakohtaista kokemusta, kuten perhepaikoista, joten jätän kommentoimatta sen osalta nyt tällä kertaa sitten kokonaan. Toki perhepaikat eivät ole lain suoma etuus, vaan kauppojen tarjoama helpotus lapsikatraan kanssa asioille saapuville perheille. Invapaikat taas sitten ovat toki varmaankin ihan jo laissakin määrättyjä. Eli mikäli röyhkeyttä riittää, niin perheparkkiin vaan, wroom wroom!


Löytyykö muilta vastaavia kokemuksia? Vai oletteko saaneet aina vapaan parkkiruudun, kun olette sitä tarvinneet?

– Jane

26 kommenttia

 1. Jenni O kirjoitti:

  Yhdellä ystävällä on uusiperheessään kuusi lasta, muistan yhä edelleen miten kertoi mulle joskus ärsyyntyneensä siitä, kun hänen nenänsä edestä oli keski-ikäinen rouva ajanut yksin lapsiperhepaikalle paikallisen kaupan pihalla. Sanavalmis kaveri oli sitten noussut rivakasti autostaan, kävellyt naisen perässä kaupan suuntaan ja tuulikaapissa huutanut hätääntyneenä "voi hyvä tavaton rouva, jäikö teillä nyt lapset autoon, unohditteko oman lapsennen nyt autoon sinne lapsiperhepaikalle?" ja jatkanut matkaa. Rouvaa oli kovasti punastuttanut, mutissut jotain epämääräistä että eikun minä vaan äkkiä tässä käyn..

  Käyn itse aika paljon yksin lasten kanssa kaupassa ja todellakin välillä tuo on jopa vaarallista. Muistan etenkin, kun nuorempi syntyi ja vanhempi oli noin 1,5v: itsellä kärryt täynnä ostoksia ja yleensä joku kauppakassi vielä kädessä, yksi lapsi kaukalossa ja taapero päättää että juuri nyt on hyvä aika alkaa leikkiä hippaa. Parkkipaikalla. Siinä hetkessä sitä miettii, että mitä tekee ensin ja mihin sen vauvan laittaa kun juoksee toisen perässä? Ja miten pääsee koskaan sinne autolle parkkipaikan toiseen päähän kun taapero on kiinniotettuna tässä, vauva roikkuu kainalossa ja ostokset on pitkin pihaa mikä missäkin?!

 2. Anonyymi kirjoitti:

  Turhaa piipitystä taas, huoh. Kuka tahansa saa perhepaikalle ajaa, sitä ei mikään kiellä. Voihan se moraalisesti olla väärin, mutta voi jeesus sentään teidän turhasta kitisevien kans.

 3. Jane & Jasse kirjoitti:

  Tämä just! Monien mielestä turhaa valittaa aiheesta, mutta kyllä se saa veren kiehumaan, kun on päiviä, kun niille paikoille todella olisi tarvetta.

 4. Sofia/ LAPSEKKAANA kirjoitti:

  Just eilen kävin kaupassa ja sattumalta yksi perhepaikka oli vapaana. Vieressä kuitenkin auto jossa vanhoja miehiä istui auto täynnä. Ja katsoivat paheksuvasti minua kun ajoin sinne, mukanani kuitenkin taapero. Olis tehny mieli koputtaa ikkunaa ja näyttää merkkiä minkä edessä ovat, mutta näin parhaaksi vain lähteä.

  Todella usein näihin sattuu törmäämään..

 5. Jane & Jasse kirjoitti:

  Niin, maibitsinkin tekstissä, ettei sitä ole laissa määrätty. Mutta kuten Jenninkin kommentista voit lukea, niille paikoille on perheillä tarvetta kyllä 🙂

 6. Anonyymi kirjoitti:

  Aika usein mekin saatiin paheksuvia katseita, kun ajettiin meidän kaksiovinen urheiluauto perhepaikalle. Toki suut loksahtivat kun mies otti takapenkiltä vauvan kaukaloineen näppärästi mukaan. Uudet paheksuvat katseet saatiin auton ympäriltä kun perheautoilijat jättifarmareineen olivat odottamassa, että väärin pysäköinyt urheiluautoilija palasi. Siinäkin loksahtivat suut kun kaukalo nostettiin taas autoon.
  Kas kun kaikille perheillä ei ole jättiautoja, mutta etuovi täytyy silti saada kunnolla auki, että sen kaukalon saa ulos. Ja silloin kun ei niitä perhepaikkoja ole vapaana, niin silloin ajetaan parkkiksen jompaankumpaan reunaan, niin että taas saa oven auki. Tekee se perheellisellekin ihan hyvää kävellä vähän. Ja nyt kun vauva ja taapero mukana ja auto vaihdettu nelioviseen, niin silti huoletta parkkeerataan välillä toiseen reunaan parkkista. Kahdenkin kanssa pääsee vaivatta kun toinen on ostoskärryn istuimessa ja toinen kaukalossa kainalossa.

 7. Jane & Jasse kirjoitti:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 8. Jane & Jasse kirjoitti:

  Aivan. Tarkoituksenani ei ollut mitenkään erityisesti urheiluautoja paheksua, vaan tuossa tapauksessa juuri sitä, miten tähän ks. autoon ei kyllä mahtunut kuin kuljettaja. Autoja kun on erilaisia 🙂

  Ei meilläkään mitään farmaria ole, vaan pienempi tavisauto 🙂

 9. Jane & Jasse kirjoitti:

  Niin törmääkin kyllä!

 10. Tia kirjoitti:

  Meidän suosimassa kaupassa yleensä pääsee hyvin lapsipaikalle, niitä kun on todella monta. Kommentoin silti aina jokaiselle jonka näen ilman lapsia sellaisella paikalla olevan, jos satun ihmisen näkemään. Neljän alle kouluikäisen kanssa yksin kaupassa käydessä on kädet täynnä ja soisin lapsiparkkien olevan vieläkin lähempänä ovia.

 11. Anonyymi kirjoitti:

  Tarviiko niiden kakaroiden kanssa mennä kauppaan jos ne eivät osaa käyttäytyä tai jaksa sitä 10 metriä kävellä? Lapset kotiin niin voi jättää sen auton sinne seuraavaankin riviin. Kyllä ihmisillä on elämä ihan liian köyhää kun tällaisesta pitää tehdä näin iso numero.

 12. Sara I Sara's Fab Life kirjoitti:

  Ihan vaan mielenkiinnosta kysyn, mihin jätät ne lapset sitte kauppareissun ajaksi? Yksin kotiin? Puolisoa ei välttämättä ole tai on töissä? Isovanhemmillekko ne tungetaan? + että sitte siellä kaupassa ollessa opetetaan miten kaupassa kuuluu käyttäytyä.

 13. Rosalienism kirjoitti:

  Kukahan näitä hohhoijjaa kommenttejä kirjottaa… ei oo varmaan ikinä kantanut turvakaukaloa. Hauskinta on kun näkee välillä myös äitejä, joilla ei oo lapsia mukana ja tyhjät turvaistuimet autossa. Ja ajaa perhaparkkiin… ne jotka parhaiten sen tarpeen luulis ymmärtävän. Pitäisköhän alkaa kirjottaan valmiita lappuja autoon mukaan ja laittaa aina tuulilasille kun näkee varmasti ettei lapsia sinne kauppaan kuskin kanssa mene. Tästä asiasta vois keskustella loputtomiin. Paras tää viimesin jossa kehotetaan menemään kauppaan ilman lapsia… harmi kun niitä ei voi jättää kotiin kuin lemmikkejä. Itkunaurua.

 14. Rosalienism kirjoitti:

  Uupsii. Pikku raivolla parit kirotusvireet :'D

 15. Anni Keskinen kirjoitti:

  Aivan ihania valokuvia sun blogissa!

 16. Anonyymi kirjoitti:

  Pakko myöntää olen itse seurannut lapsemme syntymän jälkeen samaa.. Myönnän kyllä myös sen, että laiskana ihmisenä jätin auton ennen lasta perheparkkiin.. Ärsyttää ihan itseään miten typerä olin, koska suorastaan v***uunnun näistä ihmisistä jotka ajavat YKSIN perheparkkiin. Tosin en kyllä tykkää jättää autoa kapeaan parkkiinkaan, koska jotkut vanhemmat (anteeksi että sanon) ovat niin ärsyttäviä ettei vahdi miten lapset avaavat auton ovet. Esimerkki itselläni myös tästä. Isäni osti itselleen uuden auton ja kävin koeajolla sillä kaupassa, pohdinnan jälkeen ajoin sitten ihan perusparkkiin perheparkin sijaan. Tulin kaupasta ostojen kanssa ja eräs rouva käveli edelläni lastensa kanssa. Lapsi avasi oven ja kolhaisi isäni uutta autoa. Kiehuin suunnattoman paljon kun ko äiti sanoi vaan että voivoi. Jouduin soittamaan poliisit paikalle koska naista ei kiinnostanut pätkääkään koko asia. En olisi välittänyt niin paljon asiasta, mutta auto oli aivan uusi ja todella kallis, isäni olisi varmaan tappanut minut… Joten ymmärrän kyllä osittain miksi uusi auto on siinä perheparkissa. Vähän kaksipiippunen juttu..

 17. Anonyymi kirjoitti:

  Hyvin sanottu… ei se lapsi perhe tarkoota että oveen eteen pakko päästä! Mitä jos ne perhepaikat ei ole oven eessä vaam siel parkisken takimaisia paikkoja olisko sillon näin paljo eri puraa? Käytäiskö perheeliset sillon perheparkkai? Itse ajamme taaimmisiin sen takia et sieltä helpo lähteä autosta pois ja autoin tilaa lapsien lähteä pois ja lapsille opetettu pienestä pitäen että parkiksella ei leikitä ja jos menny leikimiseen ollaan lähetty pois oppivat sit käytäytymään… mielestäni oerhepaikat hyvät mutta väärään paikkaan sijoitettu ei niiden tarvitse olla ovien lähellä!!! Vaan turvalisempaa kauempana!!! Itselläni 3 lasta ja melkeen terveet jalat eikä se kävelyä paljon lisää jos pidemällä auto

 18. emmaot kirjoitti:

  Olen miettinyt näitä perhepaikkoja monesti, koska niissä on juuri tuo ongelma. Ainoa plussa niissä on tietenkin, että leveät ruudut mahdollistavat sen, etteivät lapset (miksei toki aikuisetkaan) kolhi viereisiä autoja, kun tulevat autosta ulos. Mutta silti, pitäisikö sitten olla omat paikat esimerkiksi vanhuksille ja kuumepotilaillekin – heillekin matka on pitkä parkkipaikan takareunasta. Myös yksin kaupassa asioiva saattaisi kaivata ruutua ovien läheltä, jos kannettavana on neljä pussillista ruokaa.

  Kun alkaa pohtimaan, kaikki tarvitsisivat sen ensimmäisen ruudun. Itse en aja perheruutuihin, mutta ymmärrän kyllä, jos vaikka joku vanhus siihen on ajanut siksi, ettei jaksa kävellä kauppaan kaukaa.

 19. Satu Saari kirjoitti:

  Sama on huomattu! Joskus jopa oli ambulanssi perhepaikalla. Mutta yleisimmin näkee kun keski-ikäiset ukot kurvaa autonsa perheparkkiin. Ja toiset kun ajavat parkkiksen perälle että on tila nousta autosta, mutta nykyään kaupat joissa asioimme on useimmissä levennetyt parkkiruudut .

 20. Anonyymi kirjoitti:

  Kyllä minä ajan perhepaikalle, kun kyydissä on 90v mummoni, tai jalkavaivainen anoppi. Heidän tarvii avata ovi kokonaan auki. Useimmiten tarvitsevat myös minun apua että pääsevät autosta ulos.
  Mielestäni tämä on mihin perhepaikalle on tarkoitettu. Heille jotka tarvita tilaa ja apua…

 21. Anonyymi kirjoitti:

  "Kaikesta saa halutessaan ongelman" On sitä ennenkin pärjätty ilman perhepaikkoja niin nyt sitten nostetaan kamala meteli siitä syyttäsuotta. :,3 Miksi olette hankkineet lapsia jos pelkkä kaupassa käyminen on jo ylivoimaisen vaikeaa eikä onnistu ilman kitinää? Minun äiti kasvatti meidät 4 lasta aikuisiksi eikä ollu perheparkkipaikkoja, mutta kertaakaan hän ei valittanu!

 22. Anonyymi kirjoitti:

  Mä heitän tämän pointin, miksi vitussa monet perheet ajaa INVA paikalle, ilman asiaankuuluvaa lupaa?? Ei ole ekoja kertoja kun ollaan jouduttu normi ruutuun ja istun pyörätuolissa ja se noin 40cm EI RIITÄ autosta pyörätuoliin siirtymisissä! Joten ihmisten tulisi miettiä myös tätä… Harmi vaan ettei tätä juuri ikinä ei tapahdu

 23. Anonyymi kirjoitti:

  Ai miksikö ajan perheparkkeihin? Koska jostain käsittämättömästä syystä ne on yleensä ainoat paikat jossa auton saa varjoon ja jos sattuu olemaan koirat mukana, niin en jätä autoani kuumalla säällä aurinkoon, olkoot joku lapsiperhe asiasta mitä mieltä hyvänsä. Ja en läkähdytä koiriani kuumassa autossa, vaan minulla on autossa lukittava veräjä, jonka takana koirat voivat makoilla auton takaluukun ollessa auki. Kuumana päivänä varjossa tämä on sama kuin ulkona makoilisivat. Aurinkoon en silti autoa jätä.

 24. Anonyymi kirjoitti:

  Taas yks äiti joka kulkee asenteella että "minä ja minun kakara ollaan maailman keskipiste!!"

 25. Anonyymi kirjoitti:

  Tekisivät kaikista parkkiruuduista leveempiä, niin kaikilla olis elämä helpompaa. Meillä päin on kyllä ns normaali ruutuja yhtä lähellä kaupan ovia mitä perheruutuja. En tiijä miten noisa suurisa kaupungeisa sitte

 26. Anonyymi kirjoitti:

  Äh, olipa masentavia ”minä olen maailman napa, mitä sinä oikein valitat, etsi oikeita ongelmia”-kommentteja. Esim. ilman koiria voi käydä kaupassa, mutta lapsia on usein vaikeampi jättää. Blogistille terkkuja ja jaksamisia. Kuten oletkin jo huomannut niin itsekkäitä ihmisiä mahtuu maailmaan. Meidän, jotka ajattelevat muitakin kuin itseämme on vain parempi sulkea silmät näiltä, koska itsehän siinä kärsii kun näistä ahdistuu. Tiedän, että nämä itsekkäät törmäävät usein kaltaisiinsa joka tapauksessa ja pilaavat toistensa päivät. Vaikka eipä siitä viisaammaksi tule, raukat.

Kommentointi on suljettu.