Hae
Yhtä kuin

Maanantaikahvit, osa 4

Jo kuulkaas neljänsien maanantaikahvien aika, niin ne viikot vain vierivät!

Tällä kertaa vuorossa on Lappajärvellä sijaitsevan Kaffiinon kahveista Costa Rica, Scacr Llano Bonito. Tämän kahvin kuvaillaan olevan jäljitettävyyskahvi, jossa sitruksen ja persikan aromeja. Odotellessani kahvin tippumista, pohdin mahtaako kahvi olla hyvinkin kirpakkaa? Tuleeko siitä kuinka voimakkaasti maku lävitse? Mahtaako suu mennä mutrulle? Herättääkö kahvi kunnolla uuteen aamuun?

Ensimmäinen hörppäyksen otettuani voin rauhoittua, suuni ei mennyt mutrulle, eikä kahvi ole liian kirpakkaa, tai liian hapanta. Persikan aromin bongaan hörppäysten välissä, se tulee hieman jäljessä, ja tuntuu pehmentävän kahvia. Koetin myös oikein kunnolla ”ryystää” kahvia, ja persikka tuli tällöin melko voimakkaastikin esille, mikä oli hyvin positiivinen ilmiö. Sitruksisen maun huomasin ennen persikkaa. Tai en tiedä voiko sanoa ”maun”, koska ei se miltään tietyltä sitrushedelmältä kuitenkaan maistunut. Enemmänkin sen vain ihan hitusen havaitsi kielellään, ehkäpä juurikin sellaisena lievänä hapokkuutena, ei kuitenkaan mitenkään negatiivisesti.
Tiesittekö muuten, että kahvi kuuluisi todellakin ryystää, hörppiä? Kuulin asiasta ensimmäisen kerran vasta, kun olin baristakoulutuksessa, mutta huomasin välittömästi sen tehon! Näin tehdään, jotta kahvin aromit pääsevät levittäytymään mahdollisimman laajalti koko suuhun. Ryystäminen toki myös hieman viilentää kuumaa kahvia, joten tällöin sen makuja on myös helpompi aistia. Vaikka se tuntuisikin jokseenkin ”rumalta tavalta”, niin koetappa seuraavalla kerralla ryystää kahviasi oikein kovaa. Lupaan, että bongaat täten helposti uusia ulottuvuuksia kahvistasi!
Tämä kahvi on lempeä, mutta virkistävä aloitus uuteen viikkoon. Oikeinkin näppärä juurikin maanantaille. Persikkainen aromi voisi olla myös aika ihana yhdistettynä jälkiruokiin. Ehkäpä jonkin raikkaan jäätelön, tai juustokakun kaveriksi? Se tuo myös mukanaan toivon lähestyvästä kesästä ja saa haaveilemaan aurinkoisista päivistä.
Kivaa viikon alkua!
*Maanantaikahvien kanssa yhteistyössä Kaffiinon paahtimo
– Jane

4 kommenttia

 1. MINI kirjoitti:

  Kuulostaa erikoiselta kahvilta, persikkaa ja sitruunaa 🙂 Itse en juurikaan juo kahvia kotona paitsi kylmää Valion Lattea, voiko sitä kahviksi kutsua 😉 Kivaa viikon alkua myös sinulle!

 2. Johanna kirjoitti:

  Oispa kiva itekin testailla eri kaffilaatuja! Aina kuitenkin ostaa sitä samaa, tuttua ja turvallista 🙂 Tuosta hörppimisestä olen kuullut aiemminkin. Kerrankin sellanen ärsyttävä oma tapa onkin hyväksi! 😀

 3. Heidi Auvinen kirjoitti:

  Hei kiva idea tämä kahvien testailu! Ja enpä tiennyt, että kahvia pitää ryystää – pitääpä testata huomenna aamulla 🙂

 4. Minnea Muru kirjoitti:

  Hih, tuo ryystäminen on tuntunut vanhojen mummojen hölmöltä tavalta, mutta hauska kuulla, että sillä on merkitystä kahvin makuun! Erikoiselta kuulostaa minustakin tuo sitruuna kahvissa. Hyvä, jos toimii!

Kommentointi on suljettu.