Hae
Yhtä kuin

Lihaton lokakuu; arkiviikon kasvisruokia

On koittanut se aika vuodesta jälleen, kun kampanjoidaan ”lihatonta lokakuuta”.

Kuten olen täälä monesti ennenkin kertonut, olen aikoinani ollut viitisen vuotta lakto-ovovegetaristi, mutta harmillisesti ajauduin sitten harhapoluille, ja ns. lihanhimosta on ollut vaikeaa päästä eroon. Koen olevani lihaa syödessä kaksinaamainen, sillä olen tehotuotantoa vastaan yhä vieläkin, ja eläinten asiat ovat lähellä sydäntäni. Nyt on paljon helpompaa nauttia kasvisruokaa, kuin silloin, kun olin yläasteella. Terkkarin mukaan olin hyvin ainoita kasvissyöjiä silloin koulussamme. Tiedä sitten, mutta ainakin monimutkaista se ruuan jonottelu eri paikoista oli, kun vertaa aikaan, kun sitten myöhemmin opiskelin ammattikoulussa ja ammattikorkeassa.
Mutta asiaan, meillä syödään usein kasvisruokaa, mutta kokonaan emme ole tainneet olla ilman lihaa kovinkaan pitkiä aikoja. Juurikin kuukausi taitaa olla pisin aika. Viime aikoina on tullut syötyä lihatuotteita niin, että koimme olevan aika hieman ryhdistäytyä, ja tämä ”lihaton lokakuu” sattui myös hauskasti hyvään saumaan. Etukäteen emme olleet asiaa mitenkään suunnitelleet.

Yleensä meillä syödään samaa ruokaa seuraavana päivänäkin lounaalla, ja lisäksi Jasse ottaa sitä evääksi töihin. Mutta mikäli määrä jää pieneksi (kuten aika usein käy), niin tehdään sitten vielä päivälliseksi uusi ruoka, ja sitä jälleen seuraavan päivän lounaalla syödään. Luulen, että tämä on hyvin yleistä monissa perheissä. Lisäksi näissä arkiruuissa meillä on lisänä yleensä aina myös jonkinlaista salaattia, jota en nyt erikseen alkanut avaamaan enempää.
Maanantai – Kasvispaistos & Paholaisenhilloa

Tiistai – Kesäkurpitsa-porkkanapastaa & soijabolognese

Keskiviikko – Falafelit & riisiä
 

Torstai – Soijalasagnette
 

Perjantai -Soijalasagnette

Lauantaina Jassella alkaakin vapaat, ja tarkoitusenamme on syödä tällöin uunilohta. Lohi on kuitenkin parasta silloin, kun se on haettu samana päivänä, joten siksi sitä ei vielä tarttunut mukaan kaupasta. Tältä näyttää tämän viikon ruokailut, melko soijaisalta.. Soijaa kyllä parjataan melko paljon, mutta se on mielestäni niin simppeli ja maukas, että mennään nyt ensimmäinen viikko näin! Seuraavalla viikolla voisi mutustella muun muassa burgereita ja tomaattikeittoa.

Saa nähdä löydetäänkö meidät vielä lokakuussa snägäriltä muun, kuin kasvisvaihtiksen seurasta..