Hae
Yhtä kuin

Sirkkoja ruokapöytään – lapsikin diggaa

* Kaupallinen yhteistyö Entiksen kanssa

Sirkkoja ruokapöytään! Lal-lal-laaaa. Täytyy myöntää, että ensin piti vähän hengitellä sisään ja ulos, kun pohdin yhteistyötä – johon sisältyisi ystäviämme sirkkoja. Tässä, kuten niin monessa muussakin asiassa tällä iällä, sitä huomaa oman päänsä syöttävän mielikuvia, jotka voivat olla huikean kokemuksen tiellä.  Päätin kuitenkin, että aihe kiinnostaa niin paljon, että tähän on aivan pakko tarttua. Ja se kuulkaas kannatti! Meidän perheemme löysi täysin uuden tuotteen ruokapöytään.
Mikä Entis? Mikä Sirkkis?

Entiksen väki näkee hyönteiset erinomaisena vaihtoehtona ravinnonlähteenä. Hyönteiset ovat ravintoarvoiltaan lihaan verttavia, mutta niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä, kuin lihantuotanto, Entikseltä kerrotaan. Parasta koko hommassa on mielestäni kyllä ehdottomasti se, että tämä on suomalaista. Tahdomme valikoida ruokaostoksillamme ostoskoriin kotimaisia tuotteita.

Kyseessä on varsin tuore juttu, sillä keskeisimmistä Prismoista tuotetta on saanut vasta 3.9.2018 alkaen. En ollut vielä aikaisemmin bongannut kaupan hyllyltä kyseistä tuotetta, mutta keskusteltuani aiheesta muutamien muiden kanssa, ovat he kuulemma jo nähneet Sirkkistä tuotevalikoimissa. 

Saimme testattavaksemme Entikseltä Sirkkistä, jota voi käyttää samaan tapaan kuin jauhelihaakin, mutta se on monella tapaa parempi vaihtoehto ruuanlaittoon kuin jauheliha. Kuivatut kotisirkat sisältävät korkeimmillaan jopa 70% proteiinia, minkä lisäksi niissä on runsaasti kalsiumia, rautaa, sekä B12 – vitamiinia. Kotisirkat sisältävät myös kaikkia ihmiselle tarpeellisia ravinnosta hankittavia aminohappoja, Entikseltä kerrotaan.

Koska Sirkkistä voi käyttää tosiaan, kuin jauhelihaa, päätimme valmistaa siitä tutusti ja turvallisesti näin ensimmäisellä kerralla tortilloja. Sitä voi käyttää kuitenkin helposti myös vaikkapa pizzaan tai makaronilaatikkoon. Tässä on ihan hittituote esimerkiksi vuoden vaihteen karkeloihin. Tai joulun odotukseen. Toki myös arkeen, mutta tiedättekö sen tunteen, kun odottaa jouluaaton ruokia ja miettii kuumeisesti, että mitä hittoa tässä nyt syötäisiin sitä ennen. Silloin sopii esimerkiksi nämä Sirkkis-tortillat kuvioon kuin nenä päähän! Rohkein laittanee myös ihan siihen itse joulupöytäänkin ja lappaa mummonsa lautaselle kasan hyvää protskua.
Miten valmistaa Sirkkistä?

Helposti. Sirkkistä voit periaatteessa napsia ihan sellaisenaankin. Mutta esimerkiksi tortilloihin me lämmitimme Sirkkiksen pannulla tilkassa öljyä mausteseoksen kanssa ja lisäsimme sitten tortilloihin, kuten muutkin täytteet. Koska Sirkkis on maistettu grillimausteella, päätimme pitää taco-henkisen päivän ja laitoimme mausteiksi myös mm. paprikaa ja chiliä. Suolaa ei tarvinnut lisätä. Täytteisiin valikoimme Sirkkiksen kaveriksi miniluumutomaatteja, erilaisia paprikoita, salaattia, salsaa..

Sirkkiksen valmistukseen löydät hyvä reseptejä muun muassa TÄÄLTÄ.
Miltä Sirkkis maistuu?

Nyt päästäänkin kohtaan, joka varmaan kaikkia teitä eniten kiinnostaa. Ehkä se tärkein syy, miksi klikkasitte tämän artikkelin auki. Kun olimme valmistaneet tortillat, koitti maistamisen aika. Valehtelisin, jos väittäisin olleeni täysin ennakkoluuloton. Päässäni sirisi sirkat ja puhaltelin hetken, ennen kuin haukkasin.

No. Ennen, kuin itse haukkasin, tyttö ehti nappaista ison lusikallisen Sirkkistäytettä suuhunsa. Vierestäni kuului tyytyväinen ”MMMMMM – hyvää äiti!” henkäisy. Meidän täytyisi kyllä ottaa lapsista enemmän mallia elämässä. Ihan turhaan minäkin asiaa ”jännitin”. Tytön esimerkikkiä seuraten haukkasin torillaa minäkin. Yllätyin TODELLA.

Sirkkis oli hyvää. Ihan oikeasti. Koostumus muistuttaa jauhelihaa, mutta on paljon smoothimpaa silti. Ei pelkoa jänteistä ja muista sitkeyksistä, minkä vuoksi jauheliha ei aina ole lemppariani. Muutenkin yritän välttää punaistalihaa parhaani mukaan. Pienestä jauhovivahteesta tulee jostain syystä mieleeni mieheni valmistama kiinalainen. Hyvällä tapaa, koska se on aina törkeän hyvää.  Suolaa ei mielestäni Sirkkikseen tarvitse lisätä, sillä se on tosi hyvin maustettua  Tyytyväisenä söimme tortillamme loppuun ja tyttö otti vielä pari kertaa lisääkin. Meille löytyi uusi herkku, kiitos Entis! Kehottaisin muitakin testaamaan rohkeasti Sirkkistä ja muita Entiksen tuotteita, saatat yllättyä!

Mistä saan Sirkkistä?

Tsekkaa lista myyntipaikoista kätevästi TÄSTÄ. Tampereelta tuotetta saa ainakin näistä:

 • Prisma Kaleva
 • Prisma Lielahti
 • Prisma Linnainmaa

Joko sä olet testannut? Missä yhteydessä? Vai onko jo ihan arkikäytössä?6 kommenttia

 1. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itsekin olen sirkkistä testannut ja pääsin ehkä askeleen verran ennakkoluuloistani poispäin xD

  https://blingershimmer.blogspot.com/2018/11/hyonteisruokaa.html

 2. Katja Vuori kirjoitti:

  Pitääpä rohkaista itsensä ja joskus maistaa. Jotenkin minulla pyörii mielikuvia siitä, että olisin jossain Pelkokertoimessa, syömässä eläviä torakoita hah 😀 Siis tiedätkö, sellainen tyhmä ennakoluulo. Mutta täytyy ottaa kyllä niskasta kiinni ja kokeilla!

 3. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Itsellänikin oli ihan hirveästi ennakkoluuloja, vaikka näissä on oikeastaan vain 4% sirkkoja, ja nekin jauhettuja 😀

 4. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Kävin lukemassa, hyvin samoja aatteita sinullakin tuotteesta 🙂

 5. Souliina S kirjoitti:

  Mä olen valitettavasti vielä niin ennakkoluuloinen, ettei meidän pöytään nämä ole vielä eksynyt, mutta ei voi tietää vaikka jokupäiäv kokeiltaisiinkin.

 6. Asta kirjoitti:

  Mulla on (vielä toistaiseksi) jäänyt sirkat kokeilematta – rohkeampi mieheni kokeili sirkkasuklaata jokin aika sitten 🙂

  Tää olisi tosin kieltämättä melkoisen hyvä vaihtoehto myös meidän ruokapöytään. Meillä kun mies ei syö punaista lihaa, niin tässä olisi kyllä oivallinen proteiininlähde koko porukalle! Kun vaan ensin pääsee ylimääräisistä ajatuksista ja jännityksestä eroon 😉 Ihana oli kyllä lukea teidän perheen kokemuksia, ehkäpä mekin uskalletaan! 🙂

Kommentointi on suljettu.