Hae
Yhtä kuin
Kaupallinen yhteistyö

Vuosi ilman juoksevaa vettä; käymäläjätekompostointi

Kaupallinen yhteistyö: Separett

Nyt onkin vierähtänyt tovi jo siitä, kun aloitimme elämän ilman juoksevaa vettä. Ei toki lopullisesti, mutta ainakin reipas vuosi olisi tarkoitus tällä tavalla viettää. Ja miten on sujunut? Toistaiseksi kaikki hyvin!

Nyt kun maailman tilannekin on mitä on, on kuivakäymälän omistamisessa montaakin hyötyä. Meidän vessankäyttöämme ei paljon sähkökatkot ainakaan haittaa. Taskulamppuja löytyy ja vessan vetämisestä ei tarvitse huolehtia. Ainoa asia, johon sähkökatkot vessassamme vaikuttaisivat, on tuuletin. Mutta siihenkin on olemassa akkuja – joten ei huolta.

Mutta itse asiaan. Lupasin viimeksi valottaa hieman kompostointikäytäntöä kuivakäymälässämme, erottelevassa kuivakäymälässä. Mikäli toivot lisätietoja kuivakäymälästä, lukaise edellinen postaus TÄSTÄ. Meillä on tosiaan käytössämme Separett Villa.

Ja erottelevan kuivakäymälän lisäksi meiltä löytyy myös Separett Roslag 500L kannella. 

Erotteleva kuivakäymälä toimii tosiaan niin, että se erottelee virtsan ja ulosteen. Virtsa menee erilliseen säiliöön, johon lantrataan runsaasti vettä ennen, kuin sitä voi käyttää esimerkiksi ruohikon kasteluun. Pelkkää virtsaa ilman lantrausta ei saa koskaan päästää suoraan luontoon. Ulosteet puolestaan menevät käymälässä olevaan pussiin, joka vaihdetaan pussin/säiliön täyttyessä, noin 6 viikon välein – riippuen käyttäjämäärästä.

MIKÄ ON KÄYMÄLÄJÄTEKOMPOSTORI?

Mutta mihin nuo pussit sen jälkeen laitetaan? Hyvä kysymys! Kun säiliön tyhjentäminen tulee ajankohtaiseksi, asetetaan säiliön päälle kansi (toimitetaan aina tuotteen mukana) ja kannetaan säiliö loppusijoituspaikkaan. Separett käymäläjätekompostori täyttää tiukat vaatimukset. Kun sinulla on Separett Roslag-käymäläjätekompostori – jäte voidaan kompostoida suoraan. Mikäli jäte halutaan ennemmin kaivaa maahan, tulee käymäläjätteen olla säiliössä silti 12 kuukautta ennen sen maahan kaivamista. Tässä ajassa käymäläjätebakteerit kuolevat.

Roslag käymäläjätekompostori on suunniteltu kotitalousjätteen ja käymäläjätteen sekakompostointiin. Kompostorin runko on umpinainen ja vedenpitävä, mikä on tärkeää käymäläjätettä kompostoitaessa. Sinne ei eläimetkään pääse melskaamaan! Kompostorin kansi on tehty galvanoidusta teräksestä ja se on muotoiltu niin, että vesi valuu sen päältä. Kansi liukuu paikalleen ja muodostaa tiukan rakenteen.

MITEN KÄYMÄLÄKOMPOSTI TOIMII?

Ennen jätteen lisäämistä kompostoriin on säiliön pohjalle lisättävä reilu kerros turvetta tai muuta kuivaa materiaalia. Kompostin kosteustasapainon ylläpitämiseksi kompostointiprosessin aikana kuiviketta voi joutua lisäämään. Kompostoitaessa pelkästään käymäläjätettä tulee kuiviketta lisätä harkiten, sillä käymäläjäte itsessään on melko kuivaa.

Separett suosittelee kahden Roslag käymäläjätekompostorin käyttöä vuorotellen. Kun ensimmäinen säiliö on täytetty 2/3 kokonaistilavuudestaan on aika ottaa toinen säiliö käyttöön. Tähän huomautuksena väliin, että meillä kuitenkin itsellämme on vasta yksi käymäläjätekompostori (harkitsemme kyllä myös toista!) Tällöin ensimmäisessä säiliössä olevan jätteen annetaan vanheta 12 kuukautta, eikä lisätä prosessin aikana käymäläjätettä säiliöön. 12 kuukauden aikana jätteessä olevat haitalliset bakteerit kuolevat. 12 kuukauden ”vanhetusajan” jälkeen voit kaivaa jätteen maahan tai jatkokompostoida sen puutarha- tai lämpökompostorissa mullaksi muun jätteen kanssa. Kylmässä ilmastossa kompostointiprosessi voi kestää jopa 18 kuukautta, sillä talvella kompostoituminen hidastuu ja voi jopa pysähtyä.

MIHIN KÄYMÄLÄKOMPOSTIN VOI SIJOITTAA?

Suomen lain mukaan kompostikäymälä tulee sijoittaa tiiviille pohjalle eikä käymälästä saa valua nesteitä maahan. Ilmanvaihto tulee järjestää niin, että käymälästä ei aiheudu haittaa lähiympäristölle. Jos komposti sijoitetaan kauemmas “pihan perälle”, on jo aluksi hyvä miettiä, miten esim. lumenluonti talvella sujuu.

Lopputuotteena on kevyttä, kuivaa ja hajutonta kompostimultaa, kuinka hyödyllistä! Kompostori on hyväksytty käytettäväksi useimmilla alueilla, mutta paikalliset määräykset tulee aina tarkastaa ennen kompostoinnin aloittamista. Paras ja järkevin tapa on ottaa yhteyttä paikalliseen ympäristöviranomaiseen asian selvittämiseksi.

MIHIN VOI KÄYTTÄÄ kÄYMÄLÄKOMPOstin tuotoksia?

Käymäläjätteen tulisi antaa kompostoitua vähintään vuosi ennen kuin sitä käytetään koristekasveilla tai viherrakentamiseen. Hyötykasveille käymäläjätekomposti sopii käytettäväksi parin vuoden ikäisenä. Raakana syötäville kasviksille, kuten salaateille tai mansikalle, käymäläjätekompostia suositellaan käytettäväksi vasta peräti kolmen vuoden kypsymisen jälkeen.

 

Loppuun vielä vinkiksi, että kanttaa ilmata kompostia välillä kompostoinnin aikana. Tähän tarkoitukseen voi käyttää omia tarvikkeita, tai sitten juuri tähän suunniteltua ruuvimaista Separett kompostimöyhennintö, tuotteesta lisää TÄÄLLÄ.

 

Kaupallinen yhteistyö: Separett

4 kommenttia

  1. villananna kirjoitti:

    Kiitos tietopaketista ja onkin erittäin mielenkiintoista tietää mihin ja milloin kompostin tuotoksia voidaan käyttää.

  2. Nadine G / Via Per Aspera Ad Astra kirjoitti:

    Se on totta, nykyään on hyvä olla omavarainen missä vaan asiassa. Muuten, maailmalla on paljon alueita, joille multaakin joutuu tuomaan muualta, kun oma maaperä ei juurikaan sovi hyötykasveille.

  3. Riitta reissaa kirjoitti:

    Kätevä vaihtoehto mökkien perinteisille ulkohuuseille.

  4. Diiskuneiti kirjoitti:

    Aika ekologista, että voi tulevaisuudessa sitten ”syöttää” omat kakat kasveille 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *