Hae
Yhtä kuin

Alkoholi kuului 3-vuotiaamme jouluun – ja joskus muulloinkin

Tasan viikon päästä on jouluaatto, voi apua. Työtä riittää varmasti kellon ympäri nyt monessakin kodissa! Huuh. Mutta kun viimein koittaa aatto ja kaikki hommat on hoidettu, on se niin huikea fiilis. Saa vain rauhoittua ja keskittyä läheistensä kanssa olemiseen. Mutta mitä kuuluu kenenkin juouluun ja onko jokin väärin ehkä? Kenelle sopii mikäkin? Kuten otsikosta voi päätellä, julkaisen parin vuoden takaisen kirjoitukseni nyt uudelleen, niin ajankohtainen aihe tämä jälleen on. Jäitä hattuun, Lets mennään! (Uudelleen julkaisun vuoksi vanhoja kommentteja, et valitettavasti näe tästä postauksesta, mutta voit käyä lukaisemassa TÄÄLTÄ – hyviä kommentteja lukijoiltani aiheesta!)

JOULU JA ALKOHOLI, JA NE LAPSET
Hyppäänkin nyt monia vuodesta toiseen kuohuttavaan aiheeseen, eli mihin muuhunkaan, kuin alkoholin käyttöön perheissä. Lapsiperheissä. Ja vielä jouluna! Hyi sentään, ei pääse pukin kilttien listalle sellaiset.

Kuuluuko alkoholi teidän jouluunne? En missään nimessä tahdo sanoa, että sen TÄYTYY kuulua. Mutta miksi kieltää sitä niiltä, jotka sitä tahtovat nauttia? En missään nimessä kannata hanureiden olalle heittoa, varsinkaan lapsiperheissä. Mutta todellako olemme yhä vuonna 2018 (2020) sellaisessa tilanteessa, ettei Suomessa vallitse minkäänlainen sivistys juomakulttuurin nimessä? Todellako meillä vallitsee yhä kaksi ääripäätä, liikakäyttö – tai ei saa käyttää ollenkaan. Eikö meillä tosiaan ole vuonna 2018 (2020) kultaista keskitietä tässäkään asiassa? Kielletään kaikki kaikilta. Terveisiä Räsäsen Päiville – ja kumppaneille. No ei kai nyt sentään. Itse uskon, että osaamme käyttäytyä myös sivistyneesti, miksi leimata jokainen ihminen. (Karhut kun eivät kai toistaiseksi nauti alkoholia?)

Meidän perheessämme on 3-vuotias tyttö (nyt 5-vuotias). Hänen jouluunsa kuuluu myös alkoholi ja hui kauheaa, näin on ollut jo muutamana vuotena. Hänen äitinsä nimittäin juo jouluaterialla lasin valkoviiniä. Hänen äitinsä nauttii joka siemauksesta kera lanttulaatikon ja graavilohen. Tuomitsetko? Mikäli hänen äitinsä oikein innostuu ”irrottelemaan”, saattaa hän nauttia myös joulusaunassa kulauksen jouluista siideriä. Ajatelkaa! Ei välttämättä, mutta jos siltä tuntuu. Perheessämme ei missään nimessä kännätä jouluna, sellaista vastaan olen minäkin. Lapsiperheen jouluun EI KOSKAAN kuulu humala tai örvellys. Mutta tahdon ehdottomasti osoittaa lapsellemme, että sivistyneestikin voi juoda. On täysi oikeus nauttia 12cl valkoviiniä täysi-ikäisenä, mikäli siltä tuntuu. Se ei ole keltään pois. Ei varsinkaan lapseltamme. Varsinkaan, kun toinen vanhemmista (ja muut läheiset yleisesti ottaen) ei yleensä ota yhtäkään kulausta mitään alkoholia sisältävää, mikäli toinen vanhemmista näin päättää tehdä. Uskon kovasti, että jokaisen lapsen olisi hyvä nähdä miten alkoholia voi nauttia myös ilman örvellystä. Jos siis tahtoo ylipäätään juoda alkoholia.

Vuonna 2018 (2020) on enemmän kuin ok olla myös juomatta pisaraakaan, ilman sen ihmeenpiä perusteluita. Jos pidät lastasi pumpulissa vuosikausia siksi, että pelkäät hänen örveltävän joskus sen kanssa, mitä voi olettaa siitä, kun hän pääsee ensimmäisen kerran baariin? Jos ei ole minkäänlaista esimerkkiä käytön suhteen? Uskon, että jos alkoholista tehdään paha ja sitä piilotellaan, siitä tulee mörkö jota haluaa kokeilla, mutta ei tiedetä  miten sitä voisi käsitellä oikein. Seurauksena voi olla jotain, mikä muistuttaa norsua posliinikaupassa. Luulisin. Mitä mieltä sinä olet?

Jokainen saa viettää sellaisen joulun, kuin tahtoo, kunhan siitä ei kukaan kärsi. Joulurauhaan on uskominen ja joka sitä rikkoo.. No, tiedätte varmaan loput, mikäli olette joskus kuunnelleet joulurauhan julistuksen. Toki omat rajansa täytyy tietää, toinen voi ottaa lasillisen viiniä ilman, että se vaikuttaa häneen mitenkään erityisemmin, jollekin sekin voi olla jo liikaa. Tiedä rajasi ja kunnioita lähimmäisiäsi.

RASKAUS JA ALKOHOLI, JA NE SIKIÖT & VAUVAT

Kun olin raskaana, en ottanut pisaraakaan alkoholia ja tuomitsen tällaisen tuominnan syvästi. En voisi antaa anteeksi itselleni, jos olisin aiheuttanut lapsellemme jotain alkoholin vuoksi. Olin jopa niin hysteerinen asian suhteen, että jätin 0,02% sisältävätkin juomat suosiolla hyllyyn. Ei riskejä, kiitos. Tämä on asia, jossa en näe kultaista keskitietä. Raskaana ei juoda alkoholia. Piste.

IMETYS JA ALKOHOLI, JA NE SAMAT VAUVAT

Kun vielä imetin lastamme, saatoin joskus käydä ulkona tapaamassa ystäviäni ilman vauvaa, kun vauva oli kotona isänsä kanssa. Saatoin ottaa yhden alkoholia sisältävän huurteisen. Muistan vieläkin, miten eräs tuttava kauhistui, kun näki minun tilaavan oluen. ”Mutta ethän sä voi ottaa, sähän imetät!”, hän sanoi. Niin. No lapsemme tosiaan oli isänsä kanssa tuolloin kotona ja pumpattua maitoakin riitti yllin kyllin pakkasessa, olin kotoa poissa ehkä kaksi tuntia. Mikäli olet seurannut Hintikan ohjelmaa, saatat tietää myös lisää siitä, miten alkoholi ja imetys tosiaan suhtautuvat toisiinsa. Kännissä ei toki koskaan saa vauvaa käsitellä. En tässäkään halua ketään kannustaa juopottelemaan lapsen läsnä ollessa, mutta hei – aina kannattaa sivistää itseään lukemalla faktoja aiheesta, ennen kuin tuomitsee äidin joka käy juomassa yhden juoman sillä aikaa, kun lapsi on hyvässä hoidossa kotona tutun ihmisen kanssa. Ja vieläpä oman vanhempansa kanssa!No. Mutta. Miten on, saako jouluna juoda 12cl viiniä? Kerro sä!

4 kommenttia

 1. Liina B kirjoitti:

  Ehdottomasti saa! Asun keski-euroopassa ja täällä viini kuuluu juhlapöytään, oli lapsia tai ei. Oikein hyvää joulua teille!

  • Jane kirjoitti:

   Ihanaa joulua myös sinne teille! Hienoa, että siellä ymmärretään tätä kulttuuria ilman känni-liitteitä.

 2. Annie kirjoitti:

  Hahaa, saa, ja mun mielestä voi ottaa parikin, jos syö pitkän kaavan mukaan. Meillä on aina alkoholi ollut mukana juhlatilanteissa ja illallisjuhlilla jne, mutta ilman humalahakuisuutta ja örveltämistä. Kun esim. syödään pizzat, voidaan hyvin ottaa yhdet oluet, mutta se jää aina siihen, enkä ikinä vetäisi kännejä lasteni edessä. He ovat tottuneet siihen, että viini ja olut kuuluvat joskus ruokailutilanteeseen ja näin siis meillä, siis silloin joskus kun otamme lasilliset tai kahdet, se on aina ruuan ääressä. Viihtellisempi käyttö aina ilman lapsia! Mielestäni on tärkeää, että lapset oppivat näkemään tervettä alkoholikulttuuria, että se on luonnollinen tapa ruokailua. Joten ehdottomasti saa juoda jouluna viiniä, mutta toivon syvästä sydämestäni, ettei kukaan pilaa lastensa tai muiden joulua kännäämällä.

  • Jane kirjoitti:

   Hienoa, en siis ole yksin aatteideni kanssa! Viimeksi kun pari vuotta sitten puhuin aiheesta, moni oli sitä mieltä että lapset eivät saisi edes nähdä alkoholituotteita – edes korkkaamattomia. Jokainen toki toivottavasti tosiaan tuntee rajansa, eikä pilaa muiden (ja omaansa) joulua alkoholituotteiden vuoksi.

   Hyvää joulua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *