Hae
Yhtä kuin

Alkoholi kuuluu 3-vuotiaamme jouluun – ja joskus muulloinkin

Tasan viikon päästä on jouluaatto, voi apua. Olenko ainoa, jolta puuttuu vielä lähes kaikki joululahjat? Toivottavasti en. Työtä riittää varmasti kellon ympäri! Huuh. Mutta kun viimein koittaa aatto ja kaikki hommat on hoidettu, on se niin huikea fiilis. Saa vain rauhoittua ja keskittyä läheistensä kanssa olemiseen.

JOULU JA ALKOHOLI, JA NE LAPSET
Siitä hyppäänkin kätevästi monia vuodesta toiseen kuohuttavaan aiheeseen, eli mihin muuhunkaan, kuin alkoholin käyttöön perheissä. Lapsiperheissä. Ja vielä jouluna!

Kuuluuko alkoholi teidän jouluunne? En missään nimessä tahdo sanoa, että sen TÄYTYY kuulua. Mutta miksi kieltää sitä niiltä, jotka sitä tahtovat nauttia? En missään nimessä kannata hanureiden olalle heittoa, varsinkaan lapsiperheissä. Mutta todellako olemme yhä vuonna 2018 sellaisessa tilanteessa, ettei Suomessa vallitse minkäänlainen sivistys juomakulttuurin nimessä? Todellako meillä vallitsee yhä kaksi ääripäätä, liikakäyttö – tai ei saa käyttää ollenkaan. Eikö meillä tosiaan ole vuonna 2018 kultaista keskitietä tässäkään asiassa? Kielletään kaikki kaikilta.

Meidän perheessämme on 3-vuotias tyttö. Hänen jouluunsa kuuluu myös alkoholi ja hui kauheaa, näin on ollut jo muutamana vuotena. Hänen äitinsä nimittäin juo jouluaterialla lasin valkoviiniä. Hänen äitinsä nauttii joka siemauksesta kera lanttulaatikon ja graavilohen. Tuomitsetko? Mikäli hänen äitinsä oikein innostuu irrottelemaan, saattaa hän nauttia myös joulusaunassa kulauksen jouluista siideriä. Ei välttämättä, mutta jos siltä tuntuu. Perheessämme ei missään nimessä kännätä jouluna, sellaista vastaan olen minäkin. Lapsiperheen jouluun ei kuulu humala tai örvellys. Mutta tahdon ehdottomasti osoittaa lapsellemme, että sivistyneestikin voi juoda. On täysi oikeus nauttia 12cl valkoviiniä täysi-ikäisenä, mikäli siltä tuntuu. Se ei ole keltään pois. Ei varsinkaan lapseltamme. Varsinkaan, kun toinen meistä vanhemmista ei yleensä ota yhtäkään kulausta mitään alkoholia sisältävää, mikäli toinen näin päättää tehdä. Uskon kovasti, että jokaisen lapsen olisi hyvä nähdä miten alkoholia voi nauttia myös ilman örvellystä. Jos siis tahtoo ylipäätään juoda alkoholia. Vuonna 2018 on enemmän kuin ok olla myös juomatta pisaraakaan. Jos pidät lastasi pumpulissa vuosikausia siksi, että pelkäät hänen örveltävän joskus sen kanssa, mitä voi olettaa siitä, kun hän pääsee ensimmäisen kerran baariin? Jos ei ole minkäänlaista esimerkkiä käytön suhteen? Uskon, että jos alkoholista tehdään paha ja sitä piilotellaan, siitä tulee mörkö jota haluaa kokeilla, mutta ei tiedetä  miten sitä voisi käsitellä oikein.

Jokainen saa viettää sellaisen joulun, kuin tahtoo, kunhan siitä ei kukaan kärsi. Joulurauhaan on uskominen ja joka sitä rikkoo.. No, tiedätte varmaan loput, mikäli olette joskus kuunnelleet joulurauhan julistuksen. Toki omat rajansa täytyy tietää, toinen voi ottaa lasillisen viiniä ilman, että se vaikuttaa häneen mitenkään erityisemmin, jollekin sekin voi olla jo liikaa. Tiedä rajasi.

RASKAUS JA ALKOHOLI, JA NE SIKIÖT & VAUVAT

Kun olin raskaana, en ottanut pisaraakaan alkoholia ja tuomitsen tällaisen tuominnan syvästi. En voisi antaa anteeksi itselleni, jos olisin aiheuttanut lapsellemme jotain alkoholin vuoksi. Olin jopa niin hysteerinen asian suhteen, että jätin 0,02% sisältävätkin juomat suosiolla hyllyyn. Ei riskejä, kiitos. Tämä on asia, jossa en näe kultaista keskitietä. Raskaana ei juoda alkoholia. Piste.

IMETYS JA ALKOHOLI, JA NE SAMAT VAUVAT

Kun vielä imetin lastamme, saatoin joskus käydä ulkona tapaamassa ystäviäni ilman vauvaa, kun vauva oli kotona isänsä kanssa. Saatoin ottaa yhden alkoholia sisältävän huurteisen. Muistan vieläkin, miten eräs tuttava kauhistui, kun näki minun tilaavan oluen. ”Mutta ethän sä voi ottaa, sähän imetät!”, hän sanoi. Niin. No lapsemme tosiaan oli isänsä kanssa tuolloin kotona ja pumpattua maitoakin riitti yllin kyllin pakkasessa, olin kotoa poissa ehkä kaksi tuntia. Mikäli olet seurannut Hintikan ohjelmaa, saatat tietää myös lisää siitä, miten alkoholi ja imetys tosiaan suhtautuvat toisiinsa. Kännissä ei toki koskaan saa vauvaa käsitellä. En tässäkään halua ketään kannustaa juopottelemaan lapsen läsnä ollessa, mutta hei – aina kannattaa sivistää itseään lukemalla faktoja aiheesta, ennen kuin tuomitsee äidin joka käy juomassa yhden juoman sillä aikaa, kun lapsi on hyvässä hoidossa kotona tutun ihmisen kanssa.No. Mutta. Miten on, saako jouluna juoda 12cl viiniä?

22 kommenttia

 1. Marjo kirjoitti:

  Kyllä minusta jouluna voi ottaa lasin viiniä ja olutta joulupöydässä. En näe siinä mitään pahaa koska se juhlistaa joulua ihan kivasti. Mutta örveltäminen on sitten jo ihan eri juttu, jota en toivoisi yhdelläkään lapselle jouluna enkä muutenkaan.

 2. Melissa L kirjoitti:

  Kyllä meillä ruokapöydässä on alkoholia välillä. Näin on nuo omat lapset oppineet järkevää alkoholinkäyttöä.

 3. Tiia/LastenTapaan kirjoitti:

  Siis tämä on juuri ongelma, että ei nähdä metsää puilta ja ihmiset näkevät vain ne kaksi ääripäätä. Kultainen keskitie ja järkevä käyttö unohdetaan tyystin. En tiedä onko se sitten jollain tavalla trendikästäkin, että voi sanoa olevansa alkoholiton lasten aikana. Meillä saatetaan ostaa viinipullo pöytään, josta ehkä lasin-kaksi saatetaan juoda.

 4. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Itse haluan opettaa meidän tyttärellemme nimeomaan ettei alkoholi ole tabu ja sitä pystyy Suomessakin nauttimaan sivistyneesti. Mutta tästä huolimatta saattaa kyllä olla, että tämä joulu menee ilman sitä punaviinilasillistakaan 😀

 5. Nicola kirjoitti:

  Kyllä meilläkin se lasillinen jouluruoan kanssa otetaan, ja saunassa myös se yksi lonkero/olut. Itsekkin mieluummin opetan sen fiksun käytön, kuin kiellän kokonaan.

 6. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Örveltäminen ei kyllä missään nimessä kuulu jouluun!

 7. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Juuri näin! Ehdottomasti on oikeus siemaista lasi viiniä, jos siltä tuntuu. Sekin on ok, jos ei tahdo juoda, mutta salailu on mielestäni hölmöä.

 8. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Hienoa kuulla, että muutkin ajattelevat samoin! 🙂

 9. Anonyymi kirjoitti:

  Juurikin näin. Omat ja miehen lapsuuden joulut, ja muut juhlapyhät tai perus viikonloput, on olleet niin kosteita ettei haluta lapsille semmosia. Voidaan ottaa muutamat saunakaljat tai ruuan kanssa viinit lasten aikaan. Jos enempi tekee mieli ottaa laitetaan lapset yökylään ja otetaan. Kohtuus kaikessa.

 10. Anonyymi kirjoitti:

  No olipa ärsyttävän provosoivasti otsikoitu. Kaippa noinkin niitä lukijoita saadaan kalasteltua -olenhan minäkin täällä. Ei se alkoholi sun kolmivuotiaan jouluun kuulu jos se ei itse sitä juo. Samalla lailla kun sun jouluun ei kuulu kakkaaminen pottaan. Vai riittääkö samassa tilassa oleminen perusteeksi "jouluun kuulumiseen".

  Minä en kyllä ole huomannut näin mustavalkoista kahtiajakoa tämän asian suhteen tuttavapiirissäni. Liekö ikä vai mikä, mutta kohtuullinen käyttö on kaikille ihan tuttua eikä lasten paikalla ollessa kännätä.

 11. DiaryOfShopaholic kirjoitti:

  Tottakai saa jos se omiin tapoihin kuuluu. Tässä voitais ottaa oppia keski-eurooppalaisista. Itse en alkoholin mausta välitä, limppari parempaa :D.

 12. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Kyllä minä koen, että jos yhdessä olemiseen kuuluu jotain, niin silloin se kuuluu kaikkien jouluun. Vähän kuin vaikkapa haudalla käyminen, kinkku tai joulukuusi. En usko, että kukaan luulee edes otsikosta, että lapsi joisi jouluna alkoholia itse. Olisin toki voinut kirjoittaa myös, että "Meidän jouluumme kuuluu alkoholi". Mutta tahdoin nostaa tässä tapetille sen, että löytyy paljon ihmisiä, jotka eivät sallisi edes saunaolutta lasten nähden 🙂

 13. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Limpparikin on hyvä! 🙂 Omanlainen joulu kaikille <3

 14. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Mahtavaa, että olet samoilla linjoilla! 🙂

 15. Huurteessa kirjoitti:

  Kyllä saa nauttia. Itse en juo ikinä alkoholia ruoan kanssa,en vain tykkää 🙂 mutta muuten saatan ottaa lasin viiniä silloin tällöin ja joo lapset ovat läsnä.kyse ei kuitenkaan ole kännäämisestä. Ja joulusin aterialla aina on mun vanhemmat ottaneet viiniä ja lapset ovat olleet mukana.mun mielestä kuuluu näyttää esimerkkiä että voi ottaa lasin tai kaksi/saunajuoma eikä se ole ihmeellistä 🙂

 16. Anonyymi kirjoitti:

  Voin olla tässä vähemmistössä mutta en ikinä käyttäisi alkoholia kotona tai lapseni nähden. Johtuu varmaan siitä, että molemmat vanhempani olivat alkoholisteja, että minusta lapset ja alkoholi eivät sovi millään tavalla yhteen.

 17. Kettu kirjoitti:

  Sillähän lapsille nimenomaan opetetaan fiksua alkoholinkäyttöä, että näytetään esimerkkiä. Juhla-ateriaan voi hyvin kuulua lasillinen hyvin valittua viiniä. Tai hyvää olutta. Tai siideriä, mitä kukakin sitten haluaa juoda.

  Meillä ei koskaan joulupöydässä ole ollut alkoholia, koska suvussa on alkoholismia. Kukaan ei ole halunnut tarjota lapsille ja aikuisille sitä elämystä, jossa joku ei kykene pitämään rajojaan alkoholin käytön suhteen. Sen sijaan meille on annettu esimerkkiä saunajuoman nauttimisesta. Viiniin meillä ei ole opetettu, kun kukaan ei siitä oikein pidä tai voi esim. migreenin takia käyttää.
  Ja saunajuomana minäkin ensimmäisen siiderini join. Nippanappa alaikäisenä, kun tätini halusi mulle ja siskolleni sen ilon tarjota. Tutussa ja turvallisessa seurassa sen yhden.
  Alkoholikasvatusta sekin.

 18. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Hienoa kuulla ja huomata, että on muitakin jotka ovat kanssani samaa mieltä 🙂

 19. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Varmasti omat ikävät kokemukset voivat vaikuttaa. Jokainen tavallaan 🙂

 20. Jane Yhtä kuin - blogi kirjoitti:

  Juuri niin! 🙂

Kommentointi on suljettu.