Hae
Yhtä kuin

Kun kahvi väsyttää – Mistä on kyse?

Ways to win my heart: 1) Buy me coffee 2) Make me coffee 3) Be coffee

Kuulutko sinäkin vähemmistöön, joka ei piristy kofeiinista? Voitko sinäkin juoda monta kupillista kahvia juuri ennen, kuin käyt nukkumaan – eikä sillä ole vaikutusta unesi saantiin. Täällä ainakin bingo! Ja se harmittaa, sillä toisinaan herättävä ja  piristävä vaikutus olisi todella tarpeen. Nautin päivittäin paljon kahvia, koska pidän siitä niin paljon. Olen kuitenkin myös ollut välillä ilman kahvia parikin päivää, eikä ole olut näkyvissä vieroitusoireita. Koukkuun en ilmeisesti ole kuitenkaan kymmenien (!!!) vuosien aikana vielä onnistunut varsinaisesti jäämään. Löytyykö minulle tätä kautta ehkäpä kohtalotovereita? Kahvilla kuitenkin pääsee aina kurvaamaan suoraan sydämeeni.

IHMISET OVAT ERILAISIA, OSAN KROPPA ON KAMPPAILUTILASSA – OSAN EI

On tutkimuksia, joiden mukaan yliannostus kofeiinia laittaa vaikutuksen päälaelleen – tuloksena on väsymys. Kun ihminen hakee päivän mittaan piristystä juomalla kupposen toisensa jälkeen, on ihmisen keho eräänlaisessa kamppailutilassa. Kun piristät itseäsi päivän mittaan useilla kahvikupillisilla, menee energiatasosi YLÖS ja yhtä nopeasti aina myös ALAS. Vuoristorata on valmis ja kroppa ei kestä. Toki ihmisetkin ovat kaikki erilaisia, yllätys yllätys. Todella monet ystävistäni eivät voi nauttia päivässä montaa kuppia kahvia, tai heillä alkaa esiintyä vapinaa, nihkeyttä iholla ja yöunetkin kärsivät. Toisinaan olen hieman salaa kateellinen heille. Vaikuttaisipa kahvi minuunkin niin paljon!

Enemmän kahvinjuonti on minulle kuitenkin ehkä vain nuoresta saakka opittu tapa. Olen keittänyt ensimmäiset kahvini ala-asteella, ehkä jo aikaisemminkin. Hyvin nuorena jo aloitin myös kahvin juomisen, koska suvustani löytyy runsaasti kahvin suurkuluttajia. Toki silloin käytin reippaasti maitoa ja sokeria kahvini seassa. Nykyään menee tilkka maitoa (tai iKaffea), eikä lainkaan sokeria. Joidenkin tutkimusten mukaan se, miten juot kahvisi vaikuttaa hyvin pitkälti siihen millaiset vaikutukset siitä sinulle seuraa. Ne, jotka juovat kahvinsa mustana – saavat luonnollisesti suuremmat kofeiinivaikutukset kroppaansa. Maidolla juodessa vaikutusten sanotaan ”pahimmillaan” (parhaimmillaan?) jopa puolittuvan.

PIRISTÄÄ VAIN LAISKOJA – TUTKIMUS KERTOO

Iltalehden artikkelin mukaan Kanadalaisessa University of British Columbia yliopistossa on tutkittu kofeiinia ja todettu, että sen stimuloiva vaikutus voi vaihdella laidasta toiseen. ” Kahvin virkistävä vaikutus toimii tutkimuksen mukaan vain henkilöillä, jotka muuten saattaisivat kokea velvoitteensa rasittavana ja kokevat tarvetta luistaa pois velvoitteistaan. University of British Columbian tohtorikoulutettava, tutkija Jay Hosking, mainitsee esimerkkinä rekkakuskit ja kokeisiin lukevat opiskelijat. Toisin sanoen monen aamu tai päiväkahvista piristyvän taustalla on suoranainen laiskotus. Hoskingin mukaan kofeiini, kuten muutkin stimulantit, saattavat vaikuttaa valmiiksi motivoituneisiin ja innostuneisiin ihmisiin jopa päinvastaisesti. Kun haasteita luontaisesti kaipaavan ihmisen aivoja stimuloidaan kahvikupposella, kofeiiini ei välttämättä aktivoi yhtään enempää, vaan vaikutus saattaa olla päinvastainen”.

Mikäli tähän tutkimukseen on yhtään uskominen, voinen olla näin ollen ihan hyvillä mielin. Olen kyllä tiedostanut olevani melkoisen kova menemään, höpöttämään ja säätämään – ja tutkimus osoittaisi sen varsin todeksi. Ehkä olenkin vain aivan liian motivoitunut ja inspiroitunut?

Täytynee laskea motivaatiotaan ja alkaa kunnon laiskimukseksi.. Heh. Se sopii kyllä. Miten kofeiini sinuun vaikuttaa?