Hae
Yhtä kuin

Lapseni, olethan eri mieltä kanssani

Kaikkihan tietävät miten paljon lapset ottavat esimerkkiä omista vanhemmistaan ja heidän tavoistaan toimia. Itse kuitenkin toivon, että lapseni osaa haastaa minut. Kyseenalaistaa mielipiteeni ja päätökseni. Vaatia selitystä sanoilleni. Koska tiedättehän, aikuiset eivät ole aina oikeassa. Aikuiset eivät tiedä aina kaikkea. Vaikka aikuisen sana onkin ns. ”laki”, on aikuisenkin hyvä pystyä perustelemaan sanansa lapselle. Ilman perusteluita sanat ovat vain sanoja.

Ei ole heikkoutta myöntää lapselleen, ettei tiedä kaikesta kaikkea. On ihan ok vastata, että: ”Odotappas, katsotaan yhdessä jos löydettäisiin kysymykseesi vastaus”. Kyllä, joskus ei jaksaisi ainaisia ”miksi, miksi, miksiii” kyselyitä, mutta koetapa nähdä kysymykset mahdollisuuksina. Mahdollisuuksina opettaa ja keskustella, kertoa oma näkökantasi asioihin. Lapsi voi sitten itse päättää, onko samaa vai eri mieltä kanssasi. Tosin esimerkiksi hampaiden pesun suhteen ei  tarvitse antaa kuitenkaan PÄÄTÖSVALTAA. Mutta asioista voidaan aina keskustella, sellainen äiti tahdon olla. Tahdon antaa mahdollisuuden kertoa oman näkökannan asioihin. Päätösvalta pysyy silti aikuisella, mutta tiedä vaikka joskus itsekin oppisia ajattelemaan uudella tavalla.

Sukupolvien vaihdosten myötä myös  maailmaa muuttuu ja hyvä niin. Aina ei ollut kaikki ennen paremmin. Nuoriso osaa monesti ajatella uudella ja raikkaalla tavalla, tuoda muutosta kaavoihin, katsoa erilaisesta perspektiivistä asioita. Se, että jollain on yli 20 vuoden kokemus jostain – ei aina tarkoita, että hän olisi ylivoimaisesti muiden yläpuolella. Toki hän tietää varmasti asioista paljon, mutta ei ehkä aina katso asioita yllättävistä näkökulmista.

Toivon, että lapsestani tulee vuosien saatossa yhä uteliaampi ja yhä kyseenalaistavampi. Odotan innolla suuria väittelyitä hänen kanssaan, odotan innolla mitä mieltä hän on hallituksestamme ja maailman tilasta. Toivon, että hän uskaltaa aina seistä sanojensa ja ajatustensa takana. Ajatella itse. Toivon, että hän ei mene massan mukana, vaan uskaltaa suuressakin porukassa olla eri mieltä – mikäli on eri mieltä. Omat mielipiteet ovat upea asia. Välillä kuulee juttuja ihmisistä, jotka esimerkiksi äänestävät jotain puoluetta vain siksi, että muukin perhe äänestää sitä. ”Jos isäni äänestää tuota, on sen oltava oikea päätös”. Tai pariskunnat, jotka äänestävät miehen mieltymyksen mukaan. Saan sellaisesta kylmiä väreitä.

Muistan, miten ala-asteella ”vanhempain vartti” keskustelussa opettaja kertoi, että olen rohkeasti asioista eri mieltä, kuin muut ja uskallan kertoa mielipiteeni kaikille. Tällainen olin myös yläasteella, kun kirjoitin aineen koskien maidon tehotuotantoa. Monet luokaltani olivat kotoisin maitotiloilta. Sain tuosta aineesta arvosanaksi 10+ ja eritysmaininnan siitä, miten rohkeaa oli tuoda oma mielipide julki tällaisessa luokkahuoneessa. Hah! Tätä samaa rohkeutta toivon myös tyttärelleni.

Kliseistä, mutta totta on se, että usein asiat  riitelevät, eivät ihmiset. Joskus on parasta vain todeta, että olemme asioista erimieltä eikä se haittaa. Aina ei tarvita keskusteluihin ”voittajaa”, vaan itse keskustelu on jo rikkautta. Se, että osaa keskustella rakentavasti on tärkeä taito elämässä. Kuten sekin, että kaikista ei tarvitse pitää, mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen. Näillä taidoilla pärjää elämässä jo pitkälle.

Sinulle tyttäreni, sinulle tuleva sukupolvi. Tahdon toivoa rohkeutta. Rohkeutta isolla R:llä. Ajatelkaa itse, olkaa eri mieltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *