Hae
Yhtä kuin

Koronan sivuvaikutuksia, lieveilmiöitä

COVID-19 vaikuttaa eri ihmisiin eri tavalla. Tavallisimpia oireita ovat kuume, kuiva yskä, sekä väsymys. Nyt tarkoitukseni ei ole kuitenkaan pureutua tautiin itsessään kovin syvälle – vaan sen niin sanottuihin ”sivuvaikutuksiin”. Positiivisiin lieveilmiöihin.

Koen, että korona on saanut meidät havahtumaan niin ”oravanpyöriin”, kuin siihenkin mikä oikeasti on elämässä kaikkein tärkeintä. Pakkopysähdys tuli monelle tarpeeseen. Aina kun ihminen, ihmiset ja yhteiskuntamme havahtuu, pysähtyy miettimään hetkeksi – on se myös hyvästä. Asioilla on puolensa, uskon. Miten rajallista elomme täällä on ja aika läheistemme kanssa, siinä on jo mietittävää kerrakseen. Onko siinä lopulta mitään järkeä, että juoksemme päivittäin pää kolmantena jalkana paikasta A paikkaan B ja ehdimme olla yhdessä läheistemme kanssa vain illalla ennen nukkumaan menoa tunnin, taikka pari. No ei.  Arjen pyörteissä niin kovin helpostu unohtaa sen kaikkein tärkeimmän. Itsemme ja muut. Onko lopulta kovin tervettä vaalia esimerkiksi terveyttään niin kovasti, hampaat irvessä, että ahdistuu esimerkiksi kalenteristaan – joka näyttää treenejä kuudelle päivälle viikossa? Voisiko itselleen olla lempeämpi ja täten olla myös terveempi? Koronan myötä monella on ollut aikaa miettiä, mihin suuntaan elämäänsä ja uraansa veisi. Haluanko tällaista elämää? Voisinko kehittyä jossain lisää, ehkä vaihtaa alaa kokonaan?

Iltalehdessä tänään julkaistun uutisen mukaan yli 10 000 ihmistä on lopettanut Suomessa tupakoinnin koronan myötä. Korona ei ollut ehkä suurin syy lopettamiseen, mutta yksi niistä. Koen, että tämäkin on yksi monista ”positiivista lieveilmiöistä” poikkeustilanteessamme. On toki monia asioita, jotka ovat surullisia, vaikeita ja ehkä pelottaviakin tällaisessa tilanteessa. Mutta niiden vatvominen ei mielestäni auta. On näin ollen hyvä keskittyä hyviin asioihin ja luoda täten hyvää energiaa enemmän ympärilleen. Pelko ja naama mutrussa kulkeminen ei auttane ketään. Tämä pätee niin poikkeusaikana, kuin muulloinkin.

Nopeasti listattuna, mieleen tulee ainakin seuraavat positiiviset lieveilmiöt koronan myötä:

 • Ihmiset ovat alkaneet liikkua enemmän luonnossa
 • Kotimaan matkailun arvostus on suuressa nousussa, olen puhut sen puolesta jo vuosia.
 • Moni on aloittanut uuden harrastuksen, budjetilla 0 euroa. Onko kaapissa pölyttynyt kauan vanha kitara – ota käyttöön ja opettele näppäilemään. Netti pursuaa opetusvideoita. Lue, kudo, virkkaa, askartele. DIY ja kotoilu on POP.
 • Liikennekuolemat ovat vähentyneet Euroopassa
 • Saasteet vähentyneet jossain määrin – luonto ja eläimet kiittävät. Kiinassa on nähty sininen taivas ensimmäistä kertaa pitkiin aikoihin.
 • Enemmän aikaa perheelle, etenkin monet lapset ovat kertoneet nauttivansa lisäajasta vanhempiensa kanssa
 • Muistetaan ja ilahdutetaan ystäviä myös perinteisin kirjein ja soitoin – mitä sinulle kuuluu?
 • Etätyöskentelyn mahdollisuudet paranevat jatkuvasti ja niitä kehitetään lisää

Onko korona tuonut sinun arkeesi jotain positiivistakin? Jaa kokemuksesi ja mietteesi.

5 kommenttia

 1. villananna kirjoitti:

  Kyllä, paljon on tullut myös hyvää koronan myötä. Siltikään me ei tänä vuonna lähdetä matkalle, edes Suomessa.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Paljon hyviä asioita ja näitäkin on hyvä nostaa esille niiden jatkuvien negatiivisten sijaan 🙂

 3. tuulanneli kirjoitti:

  Allekirjoitan kaikki nuo sinun listaamat kohdat. Korona on tuonut paljon hyviä juttuja henkiselle puolelle mutta paljon negatiivistä yrityselämän puolelle. Itse olen huolissani yrityksien ja yrittäjien puolesta.

  Toivotaan, että ollaan menossa parempaan suuntaan!

 4. hannamariav kirjoitti:

  Minen kyllä oo huomannu omalle kohdalle mitään positiivisia lieveilmiöitä (lähestulkoon vain lisää kiirettä ja vaikeutta), vaikka muille ja ylipäätään maailman menolle niitä on kyllä havaittavissa!

  hanna
  https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi/

 5. Sara kirjoitti:

  Allekirjoitan!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *