Hae
Yhtä kuin

20 säästövinkkiä, helmikuun kuittihaaste

Vuoden alussa monella on tunnetusti joulun, kulutusjuhlan kultakauden jälkeen tiukkaa rahasta. Myös monet suuremmat laskut osuvat tammikuulle monesti. Ei kiva. Itselläni säästämisen suurin motivaatio tällä hetkellä on kuitenkin elämänmuutos – muutto häämöttää edessä ja kaikki sen mukanaan tuomat kustannukset. Aika toimia!

Olen monesti ottanut vuodesta muutaman kuukauden, jolloin kerään kaikki kuitit koko kuukaudelta ja tarkastelen niitä sitten kuun lopussa ja yritän niiden pohjalta laatia suunnitelmia tarkempaan rahankäyttöön. Viimeksi esimerkiksi hämmästelin sitä, miten paljon ihminen voi kuluttaa rahaa kuukaudessa jo pelkkiin banaaneihin..

Nyt valikoin ”kuittikuukaudeksi” helmikuun, jolloin kerään kaikki kuitit koko kuukaudelta. Yritän helmikuussa elää silti suhteellisen normaalisti, nähdäkseni kuiteista todellisen tilanteen rahan käytöstäni. Tämä on aina ihan hirveän jännittävää, mutta myös haastavaa – sillä tiedättehän. Hirveän helposti sitä huikkaa kassalla, että: ”En tarvitse kuittia, kiitos”. Se tulee niin automaattisesti aina. Mutta parhaani yritän.

Tällä hetkellä säästän elämässäni mm. seuraaviin asioihin:

 • Lapselle tulevaisuutta varten
 • Perheenlisäykseemme, KISSAAN
 • Uutta asuntoa ja sen remontointia varten
 • Kirjani yllätyskustannuksiin

SÄÄSTÖVINKKejÄ

 1. Lopeta turhat lehtitilaukset. Voisitko lainata lehtesi esimerkiksi kirjastosta? Tilata kimpassa kaverin kanssa?

2. Anna lahjaksi esimerkiksi ikkunanpesu tai lastenvahtiapua, koiran ulkoilutusta tai lumitöiden teko.

3. Myy vaatteita ja tavaroita nettikirpputoreilla: vähänkäytetty.fi, Facebook, Zadaa..

4. Budjetoi ja pysyttele budjetissa. Laadi tiedostoja, tai lataa tähän tarkoitettuja sovelluksia puhelimeesi.

5. Vältä kertakäyttötuotteiden turhaa käyttämistä – koskee myös talouspaperia.

6. Kun olet suunnitellut ruokalistan, voit tehdä joitain ruokia suuremman määrän ja pakastaa osan​. Hyödynnä edellispäivän ruuat aina seuraavan päivän lounaseväinä.

7. Mieti, voitko vaihtaa oman auton käytön kävelyyn tai pyöräilyyn? Joukkoliikenne kannattaa aina hyödyntää. Facebookista löydät myös paljon erilaisia kimppakyytiin keskittyneitä ryhmiä.

8. Pese pyykkiä tai tiskejä vain täydellä koneella. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä.

9. Leivo leipää itse. Saat pakastimen nopeasti pullolleen herkkuleipää vaikka koko kuukaudeksi. Edullista ja hyvää!

10. Hyödynnä aina ruanjämät ja sujauta esimerkiksi jo liikaa kypsyneet banaanit muffinseihin tai smoothieihin. NAM.

JA VIELÄ LISÄÄ..

11. Näe kavereitasi kävelyllä kahvilan sijaan ja ottakaa mukaan termariin omat kahvit. Kahvihetki nousee uudelle levelille, kun nautitte  kupposet raikkaassa ulkoilmassa – turvavälit muistaen. Yhdessä olon ei tarvitse maksaa mitään.

12. Kilpailuta kaikki mitä vain pystyt. Sähkö, liittymät, remontointi, vakuutukset. You name it.

13. Tarkista kaikki suoraveloitukset kuten suoratoistopalvelut. Jos et käytä jotain, lopeta ja laita sama raha säästöön. Voit myös aina pitää taukoa palvelusta, jos et kokonaan halua luopua siitä. Esimerkiksi Disney+ palvelun voi ottaa myös käyttöön vaikkapa kaverin kanssa kimpassa. Itselläni meni pitkään suoraveloituksena äänikirjapalvelu, vaikka en edes ehtinyt juurikaan kuunnella kirjoja. Onneksi muistin lopulta lopettaa suoraveloituksen!

14. Palkitse itseäsi! On totta, että välillä kaipaa hemmottelua kaiken kiristelyn keskelläkin. Säästä ja palkitse itseäsi, kun olet esimerkiksi säästänyt 100 euroa, päätä että saat tehdä mitä vain 10 eurolla. 1000 euroa säästössä, 100 eurolla jotain ihanaa itselle jne.

15. Oletko ajatellut, että askartelutarpeita löydät helposti arjen ruokapakkauksista ja ulkoa. Hyödynnä edes toisinaan kalliiden kartonkien sijaan esimerkiksi muro-, ja riisipakkauksien kartongit, wc-paperipahvit jne. Kerää kiviä maalattavaksi  ulkoa.

16. Muista arjen pienet teot, älä osta muovikasseja. Kangaskassit on muutenkin paljon nätimpiä! Jep! Jos kuitenkin ostat muovikasseja, hyödynnä ne esim. roskapusseina. Roskapusseina voi käyttää myös muuten esimerkiksi tyhjiä wc-paperi pakkauksia.

17. Vähemmän juustoa suuhun. Tämä on ihan kauhea vinkki! Tiedän! Mutta. Tiesitkö, että keskimäärin suomalainen syö juustoa 26 kiloa vuodessa, mutta jos hän puolittaa juuston kulutuksen – tilille jää vuodessa 180 euroa enemmän.

18. Kun matkustat jonnekin, osta tai valmista eväät ennakkoon. Juna-asemilla esimerkiksi tavallinen ruisleipä maksaa paljon, jos vertaat esimerkiksi kotona väsättyyn reissumieheen. Termariin ei nyt ole aina silti pakko kahviakin ottaa, mutta myös esimerkiksi vichy on halvempaa kun ostat sen marketista ennen matkaasi – huoltoasemien tai kahviloiden sijasta.

19. Hyödynnä opiskelijoiden palveluita. Kun rahat ovat tiukilla, kannattaa muistaa myös opiskelijat. Monesti esimerkiksi opiskelijan tekemän hiustenleikkuun, taikka hieronnan saa normaalia edullisempaan hintaan.

20. Tilaa ruokaostokset kotiisi – vältät heräteostokset ja listan sivusta ostamisen.

 

Keksittekö lisää hyviä säästövinkkejä?

 

9 kommenttia

 1. Eija Väyrynen kirjoitti:

  Opettele tuotteen hinta niin että ajattelet kuinka monta minuuttia tai tuntia sinun täytyy tehdä työtä että olet ansainnut kyseisen summan. Jos tuote on kertakäyttöinen ja joudut ahertamaan sen eteen tunnin, voi miettiä onko hankinta järkevä koska samalla heität hukkaan tunnin elämästäsi.

 2. Mira / Blinger shimmer -blogi kirjoitti:

  Tässä oli varsin laaja kattaus 🙂 Itselleni myös hieman ajankohtainen aihe kun vuosien jälkeen ei ihan sitä samaa summaa kuukausittain tilille tupsahdakaan 😀

 3. Melissa L kirjoitti:

  Säästää myös pitkän pennin kun kaikki kertakäyttöiset tuotteet vaihtaa kestotuotteisiin ja pestäviin tuotteisiin.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

 4. Tuuli - Lumo Lifestyle kirjoitti:

  Laske budjetti, jonka tarvitset pakollisiin menoihin kuukaudessa ja opettele elämään tuolla summalla. SIirrä yli menevä HETI palkkapäivänä toiselle tilille/sijoituksiin. Jos loppukuusta siirtää jäljelle jääneet rahat säästöön, säästettävää todennäköisestäi on vähemmän.

  Pääkaupunkiseudun kirjastoissa on kattava valikoima lehtiä digiversioina. Luen lehdet tabletilta kotisohvalla.

 5. Henna kirjoitti:

  Paljon tuttuja ja jo käytössä olevia vinkkejä, mutta kyllä sieltä silti muutama ihan uusikin huomio löytyi 🙂 Uuteen asuntoon kannattaakin säästää todella! Nimimerkillä syyskuussa muutettu ja vieläkin on asioita kesken asunnon suhteen mihin menee rahaa 😀

 6. Jonna / Palasia arjestani kirjoitti:

  Omalla kohdallani tärkeimmät ovat olleet budjetoinin opettelu (ja siinä pysyminen!) sekä itselleen ensin maksaminen. Kun tili tulee, siirrän heti tietyn summan sijoituksiin. Tätä voi alkaa kokeilemaan ensin pienellä summalla ja suurentaa sitä pikkuhiljaa 🙂

  Yksi hyvä keino säästää on myös erilaiset hävikkiruokakassit! Meidän alueella saa 6-10 eurolla ison hävikkikassin. Seuraan myös tarkasti kauppojen tarjouksia ja metsästän punalappuja. Kauppaan mukaan lista josta ei lipsuta (mulla sovellus kännykässä). Ruuat kannattaa suunnitella valmiiksi ainakin viikko eteenpäin ja tehdä kauppalista sen mukaan.

 7. Hanneke kirjoitti:

  Mulla on lisäksi käytössä nämä:
  – Laitan auton aina pois liikennekäytöstä, jos en sitä viikkoon tarvitse. Viiden euron kustannuksen, jonka tuo vekslaus maksaa, olen saanut muutamassa päivässä takaisin, kun vapaudun trafin ja autoon liittyvän vakuutuksen maksusta.
  – Talouspaperin tilalla käytän käytöstä poistetusta lakanasta repimiäni pieniä lappusia. Nämä laitan suoraan roskiin.

 8. Katinka kirjoitti:

  Opettele käyttämään kauppojen hävikkiä, poistomyyntiruokaa.
  Sitä voi myös pakastaa.

 9. Diiskuneiti kirjoitti:

  Tosi hyviä vinkkejä ja moni näistä onkin itselläni käytössä. Odotan kovin, että kevät tulee niin saa säästettyä bussikortin hinnan, kun pääsee pyörällä töihin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *